Smoggen ligger tung på taken, undrar om Peking är vaken...

I flera dagar har vi nu haft fruktansvärd smog i luften. Det ser ut som en tjock dimma som lägger sig över staden och man ser inte så mycket. Vi har vanligtvis första parkett för att se alla plan som lyfter från Beijing Capitol International Airport men just nu så ser vi dem inte, vi bara hör dem.

Solen är vackert brandgul på himmelen men tyvärr får den den färgen av just föroreningarna. Jag som länge har sett den oranga härligt brinnande solen som något vackert och romantiskt får väl omvärdera mina värderingar. I söndags nådde vi bottenresultatet på amerikanska mätskalan (de har en annan än Beijing City, som bara mäter stora partiklar i luften medan den amerikanska även mäter de små som är farligare för lungorna). I måndags var det något bättre men fortfarande fruktansvärt. Det var till och med så att jag kunde känna det när man andades när vi gick ut.

För att ni ska kunna förstå så hittade jag två bilder på nätet som väl illustrerar hur det ser ut.


Här blir man miljömedveten om något. Vi måste alla dra vårt strå till stacken. Det kommer inte att kunna fortsätta så här om vi vill ha kvar vår vackra jord.

Peking hade ca 4 miljoner bilar vid början av 2010. Det registrerades ca 15000 nya fordon i veckan. I veckan! Staden har 70000 taxibilar. Privatpersoner får bara köra bil 6 dagar i veckan för att minska avgaserna och föroreningarna men för att undkomma detta så har de flesta skaffat sig två bilar. Då får man två olika dagar man inte för köra på, enkel lösning på sitt problem eller hur?

Till detta så kommer det i början av året kraftiga sandstormar från norr och väster. En av dessa släppte 50000 ton sand över stan innan den drog vidare mot Japan! Det är så hemskt att staden skapar konstgjorda regn för att förbättra läget under sandstormar och allt för mycket smog. De har gjort mycket men inte tillräckligt. Och ibland undrar man ju hur tillförlitliga fakta man får tag på när det är Kina som släpper dem. Det regleras mycket här av staten. De säger till exempel att det är 50 bilolyckor om året här. Visst? Och jag heter Kalle Anka!

Kommentarer:

1 Suzanne Nimstad:

skriven

Då är du väl glad ändå att dina barn får växa upp i lilla Skövde?

Kommentera här: