Tempel, tempel, bara ovanliga tempel

Nu har vi sett de mest berömda sevärdheterna i Peking - Himmelens tempel och Förbjudna staden.  Och nog är det otroligt med alla dessa tempel. De är spektakulära, detaljrika och otroliga byggnadsverk, men har man sett många på kort tid så tar de bort lite av tjusningen från varandra. Tyvärr! Men ändå är det otroligt att se det.

Himmelens tempel byggdes 1420 för heliga riter. Här offrade man till himmelen och för att vörda sina förfäder varje år vid vintersolståndet. Man bad för goda skördar för den kommande säsongen. Kejsaren ledde det hela eftersom han ansågs vara himmelens son och var då representant för den himmelska aukoriteten på jorden. Här finns olika byggnader för att tillbe om goda skördar. En ekomur där man kan viska i ena ändan och höra det vid andra. Och byggnader där man klappar i händerna och då får 3 ekon i gensvar. Parken som omsluter byggnaderna är otroligt stor att vandra omkring i.


Vackra byggnader finns det mängder av.

Just parkerna i Peking är otroligt vackra! Det är som små oaser mitt en livlig storstad. De sköts bra och används ofta av befolkningen speciellt på helgerna. Man tar med sig pic nic och filtar och tält och stannar länge. Offentliga toaletter finns det också gott om i Peking. Dock inte toalettpapper, det får man ha med sig.


Vackra färder och snirkliga detaljer är vackra utsmyckningar på alla tempel.

Barnen är otroligt tåliga och hänger med på det mesta. Noel har börjat fråga lite när vi ska åka hem så han kan tävla.

I går var vi på Pekings kanske mest berömda sevärdhet, näst efter muren, nämligen den Förbjudna staden. Och det är sannerligen en stad. Mängder av små och stora byggnader överallt i området som omsluts av en stor mur. Förbjudna staden byggdes klart 1420 och var hem åt 24 kejsare under Ming- och Qingdynastierna. Muren omger 74 hektar mark med salar, palats, innergårdar och kejserliga trädgårdar. Antalet rum och kammare är ca 10000! Så det finns lite att se. Tyvärr kan man inte rikgtigt överblicka det på den lilla tid man har på sig med två små barn. Men åa andra sidan så ska man orka ta till sig allt också. Man skulle säkert rent teoretiskt kunna spendera en vecka här utan att ha sett och hört allt värt att veta. Vi tog en egen snabb guidning av denna godbit. Vi strosade igenom allt, kika in, tog kort och läste på tavlorna. Detta tog oss strax över 2 timmar.


Tyvärr var det otrligt dimmigt och disigt när vi var där.


Ytorna är enorma och det behövdes väl för att kunna samla folket när kejsaren talade.


Vi pratar om snickarkonst i Sverige. Här ser det helt annorlunda ut men ack så vackert. Jag förundras varje gång av färgerna och byggnadskonsten.

Vi hade tur som hade en sovande Elin i vagnen. Annars hade vi nog aldrig hunnit med att se så mycket. Vi hade parkerat vid en shoppinggata Wangfujing. Mycket fönstershopping blev det. Det var också mycket aktivitet på sidogatorna med matförsäljning och annat. Roligt att se!

Kommentarer:

1 Camilla:

skriven

Ja, ni får ju verkligen se en hel del! Kul när det är så annorlunda mot här hemma. Ha det så bra allihopa! Många kramar!

Kommentera här: