Mumsiga focaccia

Idag har jag och barnen hållit oss inne. Det blåser frukansvärt här och när vi öppnade balkongdörren kändes det som -40 grader ute. Annars var det en underbar och klar dag med strålande sol, precis så där extra lömskt väder. Ser ut att vara skönt men ack så man bedrar sig...

Istället har vi lekt med alla saker som var kvar här. Återfunnit gamla godingar som legat och sovit sin skönhetssömn ett par veckor nu. Dags att leka - ordentligt! Efter allt lekande blev vi hungriga och fixade lite lunch. Men sen, ja sen gott folk bakade vi en underbar focaccia. Det var första gången för min del. Men vi var tvungna att hitta ett recept som inte innehöll något smör för det var slut hemma. Underbart gott blev det!



Vi stoppade i lite soltorkade tomater och oliver. Och så lite rosmarin som vi strödde över tillsammans med saltet. Ojojoj har ni inte provat så gör det! Sen ska det ju givetvis avnjutas med en blandning av olivoja och balsamvinäger som bitarna doppas i!

Jag hittade receptet på recept.nu men här kommer det för den som vill prova!

50 gr jäst
7,5 dl ljummet vatten
1 kg vetemjöl
3 msk olivolja
1 tsk salt
1 tsk peppar
(sen hade jag i en skvätt honung)

Att strö över: salt och örter

Rör ut jästen i vattnet. Sikta mjölet på bakbordet (detta gjorde inte jag och det var helt ok). Gör en grop och häll i olja, degspad, salt och peppar. Arbeta degen smidig, bland och elastisk. Lägg i oljad bunke och jäs 1 timme eller till dubbel storlek. Ta upp degen och arbeta i någon minut. Lägg ut den i en oljad långpanna och gör små hål med fingrarna. Täck degens yta med ett tunnt lager olja, lägg färska örter och klappa in dem. Täck med fukig duk och jäs i ytterligare 1 timme. Strö över havssalt och grädda brödet i 20 minuter i 200 grader.

Bara att krypa upp i soffan och njuta! Gärna med ett glas rött vin... Ahh!

Kommentarer:

1 syrran:

skriven

Ser fram mot att bli bjuden på det i Sverige :-)!

2 Anna Friberg:

skriven

Hej !

Kul att läsa din blogg och att följa vardagsivet i Beijing. Fick adressen av Ing-Britt. Jag och Peter är också på väg att flytta till Beijing och det börjar närma sig med stormsteg. V 5 o 6 besöker vi Beijing för att hitta boende. Var bor ni och har du några tips på vart i Beijing som det är bra att bo ? Vi vill bo norra delen edtersom Peter kommer att veckopendla till en stad norröver. Har du några bra packningstips ?

MVH Anna Friberg

3 Farmor Mia:

skriven

Mmmm - focacciabröd som är så gott!!! Vilken tur att smöret var slut:-)

Långa mörka kvällar med uselt TV-program kan inspirera till brödbak, så det blir nog nåt sånt nästa vecka:-D



F ö kan jag tänka mig, att Noel (o Elin) tyckte att det var kul att komma hem och hitta alla sina övergivna leksaker:-)



Kram!

Kommentera här: