0 Läs mer >>
Kommer ni ihåg hur stolta vi var över alla plastsaker? Så smarta nya förpackningar?
 
Ja, så mycket får vi för det nu..... Det kom tillbaka och bet i oss i ändan! Med råge.
 
Nu svämmar haven över av all plast. Detta var något vi såg tydligt när vi bodde på Malta. Varje vår efter vinterstormarna sköljde det in plast med vågorna. Och det var inte bara det som kom från ön utan även från längre ut i haven.
 
Här i Manila går jag förbi högar av plastflaskor, Mc Donalds muggar, sugrör, plastpåsar etc varje dag. Ingen värnar riktigt för miljön här. Vet inte riktigt varför. Här går det ju att göra stor skillnad med tanke på alla människor som bor här. Några delar i Manila har faktiskt förbjudit plastpåsar i mataffärerna. Medan andra packar enstaka saker i en plastpåsen som sedan läggs i ytterligare en påse.
 
Jag brukar alltid ta med egna påsar till affärerna stora förvåning. Än större är förvåningen då jag försöker att packa mina påsar själv. Eftersom arbetskraften är billig finns det alltid någon som gör det. Men då blir det överanvändning av plast. Kan ju också tycka att när arbetskraften är billig så borde de ha folk ute som städar mer. Sätta ut soptunnor. Men väldigt få bryr sig.
 
Att komma från ett land där vi föregår med gott exempel och har källsorterat under decennier och är vana att panta flaskor är detta en chock. Att se all plast och allt skräp ligga vid vägkanterna. Självklart finns det tillfällen hemma i Sverige också då det är riktigt illa och ser förskräckligt ut. Men i stora drag är vi förekömen och ska vara riktigt stolta över oss själva!
 
Jag använder fortfarande plastlådor till mat vilket är något jag kan förändra. Men å andra sidan återanvänder jag dem år ut och år in eftersom jag inte micrar maten i dem utan på tallriken.
 
På barnens skola pratas det mycket om hållbarhet och det här är ju faktiskt inte hållbart i ett längre perspektiv. Vad kan vi göra i vardagen för att påverka positivt, om än i det lilla? Måste ha sugrör till dtrickan? Bara ett exemple att ta med sig i förändringsresan som börjar hos oss alla. För vet ni? Vi kan alla göra skillnad även i det lilla för att senare påverka det stora!

Plastic Fantastic

1 Läs mer >>

Sen vi kom tillbaka för ca 2 veckor sedan har det regnat mycket. Första veckan var i princip regn dygnet runt. Detta orsakade en hel massa översvämningar. Vi får varningar på telefonen när det är översvämningar och risk för dem. Våre telefoner har pipit natt och dag i flera dagar. Fulla av varningar, den ena värre än den andra. Tyvärr är det ju oftast de mindre bemedlade som drabbas värst. Så även vår hushållerska.

 

Fely bor i en låglandsort strax utanför Manila nära en flod och när den svämmar över av regnmassorna drar floder fram utan barmhärtighet. För hennes del svämmade huset över så det till slut var vatten upp till övre delen av fönstren. Hon fick försöka hjälpa sin syster därifrån trots att ingen av dem kan simma. Fely bor med sin bror som just nu behandlas för cancer och en syster. Systern är en tvilling där hon bor med Fely för att hon inte klarar sig själv. Hon är nämligen utvecklingsstörd. Felys son bor också hos henne under helgerna. I veckorna åker han iväg och jobbar.

 

Så på sin lön försörjer hon alltså ytterligare 2 personer. Tack och lov lyckade de ta sig ut ur huset och kom iväg till ett evakueringscenter. Där bodde de i 2 dagar medan vattnet sjönk undan i huset. Hon kunde ha stannat upp till 3 dagar men ville inte bo kvar för att det var så många där. Evakueringscentren består egentligen bara av väggar och tak där de får sova på golvet.

 

Nu har de varit tillbaka i sitt hus i drygt 1 vecka och försöker fortfarande städa undan lera i huset. Flera möbler är helt förstörda av vattnet och leran och så även madrasser, handdukar, lakan etc. De har en svängdörr i huset så många lösa föremål åkte med vattenmassorna när de drog fram genom huset. Kylskåpet flöt uppe vid taket. Det är så hemskt att se så många drabbade.

Tänk att med ett ljus försöka rädda det som går att rädda.
 
Saker flyter omkring inne i huset allt medan vattnet stiger.
 
På kort tid har vattnet stigit till övre delen av fönstren. Och kylen flyter omkring vid taket. Sandelar flyter tillsammans med allt annat. Här gäller det att rädda sig själv innan man inte kommer ut längre.
 

Vi har försökt hjälpa så mycket vi kan genom att köpa matkonserver, ris och ge dem extra pengar att köpa det de behöver till huset.

 

Det är så lätt att klaga över vädret när man sitter i Sverige och har ett hyfsat stabilt klimat utan några större katastrofer. Här ser man vad vädrets makter gör på nära håll och hur hårt det drabbar de som faktiskt inte har något.

 

Läget har stabiliserats något och trots att det fortfarande regnar är det inte samma våldsamma ihållande regn som tidigare. Det går mot torrare och varmare tider, trots att vi redan har 30 grader varmt och uppemot 90% luftfuktighet. Lite lätt svettigt!

Översvämningar och re...

0 Läs mer >>
Vilken sommar vi har haft! Vilket väder vi har haft! Vilken härlig tid med nära och kära vi har haft! Helt enkelt underbart på alla sätt och vis!
 
Ja, vad kan man säga när jag längtade hem till kyla, regn och att få mysa i soffan i jeans och tjocktröja med en bok eller framför en film. Vad jag fick var 6 veckar med 30 graders värme och sol hela tiden. Den här sommaren måste gå till historien. Men medan alla klagade på att det var för varmt tyckte jag det var behagligt utan den höga luftfuktigheten vi har här i Manila.
 
Vi har under 6 veckar bott på inte mindre än 8 platser. Vi har kört 400 mil runt Sverige för att hälsa på alla och ändå finns det några vi inte hunnit träffa....
 
Vi har hunnit se det bästa av både västkusten och Öland. En liten del av Stockholm också.
 
Fantastiska Smögen med sina vackra sjöbodar är självklart värt ett besökt när man är på Västkusten. Vi tog morfar med oss och fick en trevlig lunch och lite brygghäng!
 
Ett måste är ju en tur med morfars båt till alla olika öar utanför Fjällbacka! Och matroserna sitter högst upp för att ha koll!
 
Detta är så myckt förknippat med min uppväxt. Blå hav, blå himmel och kala klippor. Så vackert i sin enkelhet! Jag njuter av att få spendera tid med den här kombinationen och att få en sommar som den som var är ju ett extra plus!
 
Fjällbacka från håll. En riktig pärla på Västkusten! Så glad att vi fick vara här så länge med barnen. Båda hittade några kompisar och var ute på lekplatser och sprang omkring länge på kvällarna. Mindre behov av att sitta med ipads och spela....
 
Och jag fick lite egen tid med maken på Café bryggan. Ett glas bubbel smakade gott i solnedgången!
 
Barnen gick på arkeologiskola en dag och tyckte det var superspännande att lära sig om hällristningar och bronsåldern. Noel skapade genast ett delat dokument med sina klasskompisar med fakta för kommande presentationer i skolan! Min son! <3
 
Efter att Thomas hade varit en kortare sväng på jobbresa till Amsterdam åkte vi rakt över Sverige för att besöka svärmor Mia och svärfar Gusti och alla deras 6 hundar. En trevlig överaskning var att stora tjejen Sally kom ner också!
 
Kalmar slott är vackert och ligger alldeles vid vattnet. Vi där och strosade runt innan vi åkte över bron till Öland.
 
Kvälldoppen var många på Öland. Nära till stranden och varmt i vattnet och i luften gjorde dessa till en trevlig kvällsövning!
 
Solnedgångarna kunde jag inte få nog av. Så vackra och med bron som syns på avstånd.
 
Vi gjorde en trevlig resa upp till norra Öland. Det som lockade mest när vi åkte upp var Böda strand. Dock var det blåsigt och trots värmen blev det kyligt när vinden låg på och vattnet blev också kallare med pålandsvind. Så det slutade med att vi åkte norröver i stället och besökte Långe Erik. Fantastiskt att se!
 
Det är vackert från toppen av fyren! Nästan så man kan gå mellan landtungorna.
 
När vi kom tillbaka till Fjällbacka så var kusinerna där och det blev en efterlängtad förening av dem. Så härligt att se hur roligt de har tillsammans trots att de inte setts på 1 år.
 
Noel coh Nils leker sten, sax och påse på en klippig ö!
 
Efter några dagar i Skövde med trevliga överraskning från fantastiska vänner som ordnade med födelsedagsmiddag och mycket prat. Helt underbart!! Det är sånt man saknar när man är utlokaliserad till andra länder. De riktigt nära och kära och gamla vännerna som finns där för en oavsett hur lång tid det går mellan mötena. Så underbart att hinna få lite tid med dem. Det behövde jag!
 
Sen var vi våra 3 dista dagar i Stockholm. Kusinerna skulle komma tillbaka och bodde i deras hur medan de var ute med båten på en skärgårdstur i Stockholm. Ett besök i city var en självklarhet.
 
Stadshuset stoltserar så fint precis vid vattnet. Den här bilden tog jag medan vi prommenerade till Mindcraft företaget Mojan dit Noel absolut ville ta sig. Till hans stora besvikelse fick vi inte komma in och hälsa på!
 
Vad vi istället hälsade på var Vasa skeppet. Sveriges största besöksmål i Stockholm men också ett av de största misstagen i Sveriges histora. Stoltheten som skulle hjälpa till i krigen som skönt på jungrufärden. Vackert är det dock att se skeppet!
 
Ett annat skepp vi fick se på nära håll var Leo. Leo är ett gammalt bogserfartyg som vår vän och kollega Magnus har köpt och renoverar upp. Tror han har stadens bästa utsikt!
 
Stockholm är en fantastisk stad med otroligt många gamla fina byggnader. Undrar just om det är vad folk noterar när man springer runt med andan i halsen i sin vardagshets. Ibland är det bra att vara ledig och kunna stanna upp och ta in!
 
Men samtidigt känns det skönt att vara tillbaka i sitt. Med sina saker, sina kläder. Inte våre möbler men ändå sitt eget krypin. Jag är mycket av en rutinmänniska och känner att det ska bli skönt att komma tillbaka till rutinerna igen. Skola, träning, jobb etc. Jag antar att var sak har sin tid - det är skönt med ledighet men samtidigt väldigt skönt att vara tillbaka i vardagen igen. Jag ser fram emot att följa barnen genom ytterligare ett år! De utvecklas och lär sig så mycket.
 
Det har regnat i princip hela tiden sen vi kom och tyfon på tyfon passerar runt oss och ger mer regn. Men än håller vi oss torra där vi är. Tyvärr är det inte alla andra som gör det. Men mer om det i nästa inlgga.

Sommaren i Sverige