0 Läs mer >>

Den här veckan har det varit och är fortfarande sjukstuga här hemma. Thomas började för några veckor sedan med en rejäl förkylning som drog åt bihålorna. Han känner fortfarande av lite från den. Men igår så fick Elin stanna hemma då hon var hostig och snuvig. Mot kvällen hade hon även feber.

 

Även jag har drabbats. Så mycket för att bestämma sig för att vara viking och vara tuff och klara sig undan…. Det gick ca 3 veckor sen kom den även till mig den kära förkylningen. Bihålor, ett öga med tilltäppta tårkanaler, snytningar och allmän trötthet. Man får känna att man lever!

 

Nu hoppas vi bara att Elin ska bli bättre. Hon har nämligen blivit inbjuden att gå på audition för Nötknäpparen här i Manila. Det är något samarbete mellan en teater och balettläraren hon har. Ms. Malene tyckte bestämt att Elin skulle gå. Det är ju superkul och vi är jätteglada att hon får möjligheten! Vilken upplevelse att få dansa med andra som är mycket bättre i en hel uppsättning och att få stå på scenen.

 

Därför kokas det brygder här hemma för att ge förkylningen en kamp. Vi kör ingefärskok med citron och honung. Gott men än har det inte gjort så förkylningen vikt hädan….

 

Den här veckan har vi annars samlat ihop kläder och mat för att bidra till tyfonoffren i norra Luzon. Man vill göra det lilla man kan och att köpa lite nudlar, ris och bidra med strumpor som ändå blir urvuxna här utan att de används, känns bra. Det har rapporterats mycket om tyfonen eller orkanen som det kanske heter i USA, men inte så mycket från den som drog fram här.

 

Det sägs att dödssiffran kommer stiga till ca 100 personer i Filippinerna och då gick tyfonen utanför ön även norrut. För oss i Manila märktes det knappt. Vi fick lite regn på lördag kväll. Dock var det en del förberedelser på skolor som faktiskt ställde in flertalet aktiviteter i fall Manila skulle drabbas värre än det gjorde. Men hellre vara överförsiktig än inte tillräckligt försiktig.

 

Tyfonen Ompong skadade närmare 76 000 hus i Cagayan när den först drog in den 15 september. Ca 10 500 hus är totalt förstörda och ca 65 000 hus är delvis förstörda. Många hus förstördes i landfalls där hela landmassor dras iväg.

 Baguio City under vatten. Här var vi i våras på en roadtrip. Känns besynnerligt att se det så här. Foto: Kathrine Victa
 
The Tuguegarao Airport skades rejält i stormen. Foto: Asec Giovanni Lopez/DOTr
 
Tuguegarao City, Cagayan efter ett landslide. Foto: Lester Joseph Mora Ballad
 
I Barangay Banaba i San Mateo var vattnet midjehögt och man fick evakuera folk i båt. Foto: Darren Langit/Rappler
 

Men vi har inte sett all effekt av tyfonen än. Man uppskattar att runt 5,2 miljarder pesos värt av ris har blivit förstört, ungefär 1,7 miljarder pesos av majs och grönsaker till ett värde av ca 160 miljoner pesos. Detta kommer påverka priser och tillgång under lång tid framöver.

 

Man hade i alla fall lärt sig från tyfonen 2013 då flera tusen personer dog för att man inte förberedde sig. Den här gången hade ca 100 000 personer evakuerats. Vi har sett bilder och filmer från Hong Kong där tyfonen drog närmare staden och det ser helt galet ut. Som hämtat från värsta katastroffilmen från Hollywood. Nu hoppas vi att det var sista tyfonen för i år och att vi alla frisknar på oss och att Noel klarar sig. För han ska ha kalas på lördag!

Sjukstuga och tyfonen...