0 Läs mer >>

Eftersom det var en extra dag ledig från skolan förra helgen så bestämde vi att vi skulle ta tillfället i akt och faktiskt bocka av något från vår Bucketlist av saker att se här i Filippinerna. Och valet föll på att åka upp i bergen i norra delarna av Luzon för att se Banaue, Sagada och Baguio. Eftersom det är så mycket att skriva om kommer jag dela upp den här reseskildringen i 3 delar, en för varje plats.
 
Banaue risterrasser
 

Vi hämtade barnen efter skolan i torsdag med bilen packad till bredden med kläder och fika inför den långa resan norrut. Vi hade bokat in oss en natt halvvägs upp till Banaue som annars skulle ta mellan 8 och 10 timmar beroende på trafiken. Vi fick njuta av den otroligt vackra solnedgången medan bilen och chauffören stadigt tog oss en mil närmare vår nattdestination. Solnedgångarna här är ett rent skådespel med sprakande färger som målar himlen mer och mer för varje minut som går.

 

I San Jose City hade vi bokat ett hotell för natten och dit kom vi efter ca 4 timmar. Möra efter resan och med tanke på den tidiga morgon som skulle följa checkade vi in, åt middag och gick och la oss. Rummet var det absolut inget fel på men trafiken utanför var desto värre. Hotellet låg precis vid genomfartsleden och den ändlösa trafiken fortsatte hela natten. Det var nästan skönt att gå upp när klockan ringde eftersom det innebar att vi slapp försöka sova till ljudet av lastbilar som swoschade förbi i oändliga rader som pärlor på ett halsband.

Hotellet färdigpyntat för julen 2018!
 

Efter frukosten rullade vi ut på vägen igen med siktet inställt på 4-5 timmar i bil innan vi skulle nå Banaue. Inget hade kunnat förbereda oss för de vägar vi skulle åka på. Och absolut inget kan förbereda en på vad man kommer att få se! Vi tog oss upp i bergen på små slingrande vägar. För varje mil vi la bakom oss ju tydligare blev bergsregionen. Det är så grönt att det nästan gör ont. Vägarna är så smala och kurviga att man konstant måste vara beredd på allt. Vi tråcklade oss igenom nålsögon så skarpa att lastbilarna fick använda båda filerna för att komma igenom. För att i nästa kurva möta en ko på vägen, eller tricycle fullastad med korgar eller en familj åkandes alla 3 på en moped.

Här är ingen ko på isen men en ko på vägen!
 
Fullastad
 

Ju närmare vi kom desto tydligare blev det att vi var i rislandskapen. Små terrasser började skönjas vid horisonten och vi passerade ris på torkning på vägarna. Efter man har skördat riset så separerar man stjälkarna från själva riset. Riset läggs sedan ut på marken för att torkas. Så nu vet jag definitivt varför man ska skölja riset! Vi passerade åtskilliga ristorkningar på vägrenarna eller vägbanorna.

Så här läggs ris på vägbanorna för att torka innan man separerar skalet från riset. Glöm inte att skölja riset innan kokning!
 
 

Precis när vi trodde att vi aldrig skulle komma fram och att vi inte skulle kunna ta fler kort eller bättre kort så var vi precis i mitten av de mest berömda terrasserna. Vilken syn! Vart man än vände blicken var det risterrasser.

Vart man än tittar ser man terrass efter terrass i böljande landskap.
 
Bevattningssystemet fungerar ypperligt eftersom ris måste väx med fötterna blöta.
 
Närbild av hur blött det faktiskt är.
 

Risterrasserna smeker varsamt bergens konturer, innästlats mellan små byar som växer ihop med dem. Det är ett otroligt arv och med en kunskap som har gått från generation till generation helt baserad på det gamla traditionella sättet att så och skörda för att behålla den sociala balansen. Ett landskap i full harmoni mellan människa och miljö. Terrasserna är den perfekta blandningen mellan fysisk, kulturell, ekonomisk, religiös och politisk miljö, ett levande kulturlandskap av obeskrivbar skönhet. Byggdes för 2000 år sedan och har sedan gått i arv från generation till generation och på något sätt känns det som tiden stått stilla när man är här. Byarna ligger inkilade längs med terrasserna på ett sätt som verkligen gör dem till ett med naturen. Det känns fullt naturligt att det ligger hus överallt samtidigt som det är svårt att förstå hur någon kan bo här.

 

När man kommer från den civiliserade världen där man går till mataffären och handlar sin mjölk, ris, ägg och kött så måste de här vara mer självhushållande. Det känns som tiden på något sätt stått stilla här. Barn leder utanför husen, hundar springer över vägarna och hönsen pickar rester av frön från marken. Här finns ingen hets, ingen stress men heller ingen lyx. Eller så är det här det som är lyx? En lycka född inom oss, utan påtryckning från företag med pengar till marknadsföring som skapar behov hos oss.

 

Ett lugn lägger sig över mig på ett sätt där man bara kan ta in all skönhet som finns. Vi står förundrade och tittar ut över terrasserna som breder ut sig. Medan tankarna kommer och går, kommer också regnet. Först lite försiktigt som en varning för att sedan verkligen visa vad det kan ge. Och för att verkligen ge ett oss ett skådespel börjar det också åska och blixtra. Jag tittar mig omkring en sista gång, på kvinnan som lugnt och sakta väver under taket på sin hydda med en panoramabild vi sällan kan skåda hemma. På mannen som varsamt vilar blicken ut över risterrasserna med, i alla fall vad det verkar för mig, en förnöjsam och belåten min. Här lever man livet som det är. I ett med naturen.

Det här är platsen man tittar på risterrasserna. Tänk att ha dessa byggnadsverk på bakgården.
 

Att dessa risterrasser byggdes för hand, 1500 meter över havsytan för över 2000 år sedan är helt otroligt! Innästlat i Ifugao provinsen som består av 18 olika barangayer, eller byar, finns det flera olika risterrasser där Banaue är den mest kända.

 

Numera producerar man riset helt utan GMO, en förändring som gjordes 2009. Väldigt mycket kretsar kring riset här uppe där de flesta festivaler och maträtter går i risets tecken. Kring skörden firar man med tacksägelsefester. Faktum är att riset är en så stor del av filippinarnas kost att USA har börjat lobba för att de ska äta mer bröd och mindre ris eftersom det är nyttigare!

 

Trots alla timmar i bilen så var det värt det, att se dessa terrasser som finns med på UNESCOs lista över världsarv. Och man kan inte annat än blir ödmjuk inför det. De är ett bevis på ett samhälles hållbarhet där produktionen av ris genom att skörda vatten från de skogsklädda bergstopparna och att skapa stenterrasser och dammar för att optimera produktionen har överlevt i två tusen år!

 

 

 

Vårt bergsäventyr dag...

0 Läs mer >>

I fredags var det fullt upp. Medan barnen var i skolan och mannen på jobbet fick jag det stressigt värre. Morgonen startade med ett träningspass med min underbara PT Mia. Sen var det packande som stod på schemat tillsammans med inköp av födelsedagspresent till Thomas fyller år idag faktiskt! Så, igen: Grattis på födelsedagen älskling!

 

Vi hämtade barnen och på pricken 14.40 styrde vi kosan norrut på väg mot Subic. Subic ligger ca 16 mil (160 km) nordväst om Manila. Ditvägen gick lekande lätt och vi var framme i tid för en trevlig kvällsmat och en episk solnedgång! Vi åkte med goda vänner så även barnen hade kamrater att hänga med (gud förbjuder att vi kallar det leka nu för tiden!!).

 

Vi hade ett mål med resan och det var den enorma flytande lekparken i vattnet utanför Subic Bay – The Inflatable Uncorn Island! Ja, men ni hör ju. Vem skulle inte vilja åka dit? Stället är som ett enormt lekland för både barn och vuxna på grunt vatten med rutschkanor, hinerbana, broar, torn, gungor med mera!

 

Med hela 3 400 m2 stor ytan (eller 8 basketplaner!) är det lätt att förstå varför det kallas ”den störst flytande lekplatsen i Asien”. Byggt för vuxna som behöver hitta sitt inre barn igen är den lika rolig för oss som för barnen. Och lita på mig när jag säger att du behöver hjälpa dina små prinsar och prinsessor när de ska upp, över och under alla hinder. Det här är nämligen mer som en Total Wipeout bana korsad med American Ninja Warriors! Är du rädd att doppa huvudet är detta inte platsen för dig. Jag säger bara: Var beredd att bada!

Välkommen att ta fram barnet inom dig!
 
Det krävs styrka och mod att ta sig förbi vissa hinder!
 
Många var doppen då man handlöst föll i vattnet.
 
Whoho!
 

När du väl har tröttnat på att bounca runt på banorna och falla i vattnet så har du en loungeyta att re-la-la-laxa på! Pink Bali lounge area är en enda stor sockertoppsliknande yta med saccosäckar i syrénlila och rosa med rosa parasoll med tofsar och fjärilar hängande som dekorationer. Man kan inte annat är älska det!

Ytan var mycket mindre än jag förväntat mig men å andra sidan är du inte där så mycket....
 
 

Kostnader för detta enorma lekparadis varierar med tiden du vill spendara där. Det minsta paketet är 1 timma för 499 pesos (100 kronor) upp till heldagspass för 849 pesos (150 kronor). Väl spenderade pengar om du frågar mig! Visst hade vi några tillfällen med barn som grät men det gick snabbt över och de var ute igen för att prova nya delar eller återvända till sina favoriter!

 

Ska jag ge ett tips till andra som kan vilja ta fram barnet i sig eller ta med sina egna barn eller barnbarn så är det att vara där tidigt! De öppnar 8. Vi kom klockan 9 och då var det inte så trångt på banan även om det säkerligen var en hel del människor på plats redan och vi fick mycket lek på liten tid. Ju längre på dagen desto mer folk även om de har tidsanpassade slotar man köper. Men det verkar som att folk i allmänhet inte är så morgonpigga… Och det var inte heller vågorna för de kom efter lunch. När vi gick ut en sista gång efter att ha inmundigat maten (välbehövlig energi trots den ganska torftiga serveringen) så var vågorna lika mycket vårt bekymmer och problem som alla människor. Ju mer folk, desto instabilare bana. Ju mer och högre vågor, desto instabilare bana. Så med både vågor och mer människor blev det en ganska svårmästerlig lekplats att vara på.

 

Slutbetyget på denna resa blir ändå 8 av 10

 

Inflatable Unicorn Is...

0 Läs mer >>

Idag på väg till skolan med barnen så sade helt plötsligt att de kan gå själva till skolan. Visst, eller hur? Som om jag skulle låta dem gå själva till skolan i Manila med flera miljoner invånare, med en trafik som inte liknar något annat jag varit med om. Men om man ser det från deras håll så är detta normal för dem. De har bott utomlands de senaste 2,5 åren och både på Malta och här är trafiken något helt annat än i Sverige. Detta är deras vardag, det är normalläge för dem. Så att de föreslår att de kan gå själva är inget konstigt. För mig ser jag faror i varje korsning! Inte bara trafiken, men också obemannade övergångsställen, kidnappning, you name it. Och nu vill ju inte jag måla faan på dörren, men tyvärr lever vi i en vardag där faror faktiskt lurar runt varje hörn. Även om jag inte vill se det. En kompis här sa att du är alldeles för snäll och litar på tok för mycket på alla. Och ja, det gör jag kanske, men jag tror det kommer från att faktiskt ha vuxit upp i trygghet, där det inte fanns så många faror. Men samtidigt måste vi idag lära våra barn att bli gatusmarta. Världen ser inte ut som den gjorde när jag växte upp. Den har krympt på gott och ont. Det finns också mycket mer kriminalitet och droger. Och att bo här där våra telefoner kostar lika mycket som en månadslön gör oss till perfekta pricktavlor.

 

Men nu var det inte detta jag skulle skriva om idag utan om det livsviktiga, livslånga lärandet. Jag kände idag när jag satt i bilen och kände min växande irritation över trafiken att trafiken är ju något jag inte kan påverka här. Den är som den är men mitt i detta finns det faktiskt en ypperlig möjlighet för mig att träna på inte låta det irritera mig. Och i ärlighetens namn är det inte bara trafiken som irriterar mig. Jag känner att ju äldre jag blir, desto mer irriterad blir jag över saker jag inte kan styra, över saker som inte är som jag vill ha dem, eller saker som är annorlunda mot hemma. Och egentligen borde det ju vara tvärtom! Ju äldre jag blir ju mindre borde det irritera mig! Ju mer borde jag kunna styra över mina tankar och känslor. Så mitt i detta kände jag att jag faktiskt har slutat att lära mig, slutat att utvecklas och slutat att vara nyfiken på andra kulturer och länder och människor. Hur hamnade jag här? Jag brukade älska kulturella skillnader. Jag läste böcker om det. Jag studerade det på universitet till och med. Men ju mer jag bor utomlands och utsätts för det desto mindre förståelse har jag för det. Det ska ju vara tvärtom!

 

Nej, nu är det dags att vända på det här. Jag får bara ett liv och det är nu. Jag har en möjlighet att ta mig an detta på ett positivt eller negativt sätt och om jag nu skulle välja det negativa är det ju bara en som förlorar på det – JAG! Så från och med nu ska jag försöka med små, små babysteg att ändra mitt sätt att tänka och känna. Jo, jag är en känslomänniska men jag har också ett sunt förnuft. Eller jag brukade ha det i alla fall. Så någonstans måste jag inse att det aldrig är för sent att lära sig nya saker, eller lära sig nya kulturer, eller hur?

 

Jag behöver ju inte ta allt på en gång. Men att i alla fall försöka gör stor skillnad. Jag kan inte ändra det som sker här, jag kan inte hjälpa alla som behöver det. Men jag kan vara ödmjuk över det jag har och får här. Tänka att vi faktiskt gör skillnad för de som jobbar med oss. Och vi försöker hjälpa de små kattungar vi hittar på gatan här genom att ge dem mat, ta med till veterinär om ingen annan har gjort det etc. Det handlar ju också om att lära våra barn värna om andra och få en ödmjuk och hjälpande inställning till världen. Vi städar ständer vi kommer till. Så lite försöker vi dra vårt stå till stacken… Men just att inte låta irritationen ta över – det är mitt nya projekt i utvecklingen av mig själv! Och att se allt vackert runt omkring mig!

 

Livslångt lärande