4 Läs mer >>
Ja, nu har vi förhoppningsvis packat klart! Men det är väl alltid något vi hittar så där i sista minuten innan vi ska packas oss iväg och åka till flygplatsen. Vi har rensat, packat, rensat, snutit oss eftersom vi blivit förkylda hela bunten och så packat lite till. Och så burit på Elin Pelin som varit otroligt gnällig idag men det får man kanske vara om man vaknar 06,40? Undrar om mamma också får det??! Hm, snart blir jag tokstollig på bilen som står ute på parkeringen och tutar. Tuta dig iväg i stället för att stå här och störa omgivningen när vi precis blivit av med allt fyrverkerier!

Summa sumarum så har vi fått ihop 3 resväskor, 3 flyttkartonger, 4 handbagage, 1 barnvagn och 1 bilbarnsstol. Undrar just vad de säger när vi kommer och ska checka in! Men, all heder åt oss, vi har föranmält att vi har extra bagage och betalt för det i förväg. Blev nämligen billigare så! Till och med billigare än att skicka med båt, vilket jag tycker är helt otoligt.


Tänk vad duktiga vi är, alla väger 22 eller 23 kg. Det diffar inte på mycket per väska!


Och kartongerna väger lika mycket! Vi rätt duktiga på att packa 23 kg nu så om ni behöver hjälp kan ni höra av er!

Så nu ska vi förhoppningsvis kunna njuta av en bagel och lite te i soffan innan vi knyter oss tidigt vi också. Får ju sova ikapp innan man förlorat något på planet, om det nu går!? Det blir kanske inte så mycket sömn med två barn och en dagflight?

Mamma har i alla fall varit uppe på vårt spa här bredvid och fått både händer och fötter gjorda, en sk manipedi! Så nu har man fina fötter och inte fina händer också. Men jag är lite ovan att ha nagellack på fingrarna då jag aldirg har det annars. Men någon gång måste man ju växa upp och sluta var aen Peter Panare som tror att man är ungdom hela livet, eller?

Nåväl, det ska bli skönt att komma hemåt och få njuta av alla nära och kära! Så go vänner och alla vi känner, see you soon!

Dan före dagen D

1 Läs mer >>
Sista dagarna skulle vi hinna så mycket. Besöka parker, fira nyåret, shoppa det sista, besöka tygmarknaden som jag velat komma till hela tiden men nu blev det inte bättre än att både Elin och jag har fått värsta förkylningen. Elins kom med de sista två tänderna, min vet i sjutton vad den kom från. Men nu sitter jag här med ont i kroppen, täppt i näsan och ont i halsen. Elin sover inte så bra men är pigg i övrigt. Annars är Noels öron bättre. Han har inte ont längre men det rinner fortfarande lite ur det. Men det ska väl ut så det är bra. Tror också att det var det örat som var täppt tidigare så vi får väl se hur det blir efteråt. Inget ont som inte har något gott med sig eller vad är det man säger? Thomas har klarat sig hittills så vi får hålla tummarna at than klarar sig.

Nyåret som var i söndags har de firat varje kväll om än inte riktigt lika mycket som i söndags. Men jösses vad de skjuter raketer och fyrverkerier. Emellanåt känns det som man är i en krigszon snarare än i Peking. Rummet lyser upp och så kommer knallarna. Usch och fy nu börjar vi tröttna på det. Idag är dock sista dagen så imorgon söndag börjar de jobba igen.

Vi har börjat packa i alla fall. Känns skönt att ha kommit igång. Nu ska vi bara bli av med alla saker. I värsta fall går allt till värlgörenhet och det är väl inte så illa.


Lite roliga saker hittar man alltid när det rotas bland udanlagda saker! Vi fick en liten Halloween cowboy!


Någongång ska väl vara den första. Idag ville Elin ha tofsar, väldigt bestämt! Annars drar hon bara ur dem... Behöver dock få lite mer hår på huvudet så går det lite lättare!

Vi skickar en hälsning till farbror Micke och morfar som ska hämta oss om att de ska tömma bilarna. Det blir mycket packning! Och ändå tycker vi inte att vi har något här... och brandstationslegot har vi gett bort. Crappy quality.

Sista dagarna...

2 Läs mer >>
Just nu så håller vi på och sorterar, sorterar och sorterar. Speciellt sorterar bort saker vi inte kan eller vill ta med hem. Det ska ges till diverse olika personer eller säljas om så går. Det är helt otroligt vad saker man samlar på sig på bara ett halvår! Har idag skickat iväg en växasäng till amerikanerna som de ska ha som TV-soffa samt barnkläder och lite leksaker. Tar man lite hela tiden så kommer vi kanske att vara klara när vi ska.... Hm, ibland börjar man ju tvivla. Annars håller jag på och se vad vi kan laga för mat av det vi har. Vill inte köpa allt för mycket nu på sluttampen. Hittade en burk gröna ärtor som vi inte använt så jag bestämde mig för att försöka göra grön ärtsoppa. Googlade ett recept men som vanligt så var det både vitt vin/champagne och grädde samt lök som skulle i som jag givetvis inte hade. Så istället för att handla så chansade jag och gjorde om receptet lite. Ren och skär chansning.... Jag är ingen kock när det kommer till att komponera egna recept. Men vad gör man inte för att slippa slänga? Hade inte tillräckligt med ärtor heller enlgit receptet så jag hade i lite potatis och broccoli istället och så lite balsamvinäger, honung och citron samt mjölk istället för grädden och vinet. Blev riktigt gott faktiskt! Och så kokade jag ägg som vi la i för att få det lite mer matigt. Barnen var väl halvförtjusta men vi tyckte det var gott! Och kul är det när det faktiskt smakar gott när man gjort det själv!!

Annars har vi lekt mest hemma idag. Och fikat på glass med hemmagjord chokladsås så där på onsdagen. Så här fina blir barnen efteråt!


Riktig clownmun!


Och så lilla chokladtrollet!

Fin blir man när man äter glass själv. Men hon är duktig där hon kämpar med skedan. Det är inte alltid så lätt! Tur vi har lite extra kläder här....


Soppa på en spik

0 Läs mer >>
Igår kväll började fyrverkerierna susa genom luften vid 19,30-tiden och avslutades i ett crescendo vid 24. Och vi hade första parkett från vår lägenhet på 8:e våningen. Det small lite överallt i stan. De är otroligt förtjusta i fyrverkerier och hade en del som vi inte är vana vid i Sverige. Snurr-skruvar som for upp i luften och en rund sak med en röd ring runt som avslutades med en smiley innan den dog bort. Ganska fantastiskt egentligen vad de kan konstruera. Men ack vad ekonomen i mig gröt över alla pengar som bokstavligt talat brann upp... Men nu är ju fyrverkerier ganska billigt här. Fast det är ju inte bara pengar som brinner upp, man skickar ju upp en hel del mindre nyttiga saker i luften också som kommer ner som miljöförstöring. Vi åkte ner till Chaoyang parken idag för att se hur de firar och på vägen passerade vi en uppsjö av röda papperssaker som vi tror var avfall från fyrverkerierna. Det såg ut som i Sverige på hösten när löven faller av träden, högar invid trottoarkanten men här som sagt rött papper.

I Chaoyang parken var det massor av folk trots att gubben Frost var ute idag. Inte så många grader kallt på termometern, -2, men ack vad det nöp i kinderna, fingarna och fötterna. Vi stod ut ganska länge trots allt, ca 2 timmar var vi iväg sen kunde vi inte med gott samvete ha barnen ute i kylan längre.


Så här såg det ut när vi kom in i parken. Det ni inte ser (eller hör) är alla högtalare som vääääldigt högt basunerar ut diverse saker på kinesiska i en halv-helrosslig microfon. Bara att skynda förbi, innan vi själva får knäck i lurarna!

Det kinesiska nyåret kallas ju också för Spring festival så det var en hel del fokus på våren med blommande träd och guldträd eller lyckoträd. Vackert men lite malplacerat med tanke på kylan som rådde.


Gör man något här så går man all out. Men ganska festligt tycker jag!

Vi hittade tyvärr inga uppträdanden eller stora böljande drakar. Drakarna tror vi hör till en annan högtid, Dragon festival. Men vad vet vi? Däremot verkar det som att de flesta familjer spenderar tid tillsammans ute i olika parker. De flesta med att leka, spela och åka karuseller. Det var som Axevalla marknad!


Kyliga familjen... men det var härligt med all sol!


Gata upp och gata ner i parken med lekstånd där man kunde vinna gosedjur. Kasta bollar, kasta ringar, basket, pilkastning och diverse andra saker kunde man göra.


En drake fick vi alla fall med oss hem...

Så nu har vi efter bästa förmåga försökt att uppleva lite av kinesiska nyåret. Det enda vi inte har smakat än är dumplings. Det får vi försöka fixa. Men med vegetariskt innehåll. Läste igår en artikel om att man inte ska äta så mycket kött och charkuteriprodukter då det visat ett starkt samband med cancer så nu får man väl lägga om kosten...

Nyårsfirande i Chaoya...

1 Läs mer >>
Vår andra nyårsafton borta från Sverige och inom loppet av 1 månad! Idag firar alla kineser hemma med familjen, det är nämligen family reunion day denna första dag på nyårsfirandet som pågår i 15 dagar. Det hela avslutas med en lantern festival. Kineserna har ledigt i en veckas tid under nyårsfirandet men man är ändå inte riktigt ledig. Företagen har nämligen ordnat det så att när de anställda ska vara ledig i en vecka så får de jobba lördagen innan ledigheten och söndagen efter. Så egentligen så är de lediga från söndag till lördag, d v s 3 extra dagar summa sumarum. Undrar just hur det påfundet skulle te sig i svenska öron! Nåväl,  idag har vi inte gjort mycket annat än att vi har lagat lite nyårsmiddag, om än en västerländska sådan. Kineserna äter mycket dumplings under nyåret som de lagar 1 vecka innan nyåret. Själva har vi ätit oxfilé med rödvinssås och hasselbackare. Mums! Det var en bra omväxling till vad vi normalt brukar äta, nämligen kyckling, kyckling, kyckling och ja, just det lite mer kyckling!


En oxfilé för första gången i Kina!

Och så tillbehören!


Tomatsallad, rivna morötter till barnen och så lite fuccacia.


Och så ett gott rödvin från Jenny Lou's! Mums!

Ja det var verkligen gott tyckte maken och jag själv men ack vad man stressar för att få i sig innan barnen tröttnar och vill därifrån. Till vadå? Två utspelade barn i soffan! Tänk att telefoner kan vara så roliga, själv använder jag den för att ringa och möjligen SMS:a.


All teknik som finns när man föds är naturlig... Hm, undrar just när jag är född?! Kanske på stenåldern?


Stilen är underbar! Ibland drar hon filten över benen och riktigt myser också...

Men på tal om stil så måste jag visa ett kort på lilla damens stil vid matbordet när maten inte är intressant längre. Inte för att man ska uppmuntra fötter på bordet men den här stilen har hon haft sen hon var 6 månader gammal. Hoppas att den växer bort!



Nåväl, i morgon ska vi ut och utforska nyårsfirandet på riktigt. Om vi har läst oss till rätt information så ska det vara lite uppträdande och matstånd och annat roligt i parkerna imorgon. Vi hoppas självklart på några drakar, riktiga kinesiska nyårsdrakar som man brukar se på film! Så håll ögon och öron (nåväl, kanske blir svårt för er) öppna så får ni veta mer om vad vi gjorde och vad vi fick se i morgon. Och kanske om vi kunde sova med allt fyrverkeri som de varnat oss för. Så tills dess: Gott Nytt Drakens År!

Gott Nytt Drakens År!

2 Läs mer >>
Idag har vi haft legobyggardag. Noel fick lego i födelsedagspresent och vi har byggt lite till och från men kinalego är ju inte som det danska direkt. Kvaliteten är lite si och så med. Känns som man behöver ta till superlim för att få bitarna att sitta ibland.

Själv har jag inte varit någon legofantast i mitt liv och jag har gladeligen lämnat detta till Thomas och storebror Alexander men med 5 dagar inomhus på grund av öroninflammation så får man ta till vad som finns och idag föll lotten på lego. Så sagt och gjort fram med lådan och börja bygga. Thomas hade byggt klart vår fina brandstation som påbörjade.


Fina-fina brandstationen som fortfarande sitter ihop!

Men sen började då dessa övriga små byggen av brandbilar, hjälpbilar och annat smått och gott som finns på en brandstation.


Ser ni den fina bilen som vi håller på att bygga! Jag är så stolt över mig själv. Läsa bruksanvisningar till lego och sedan bygga... Riktigt roligt faktiskt men man får lite si och så med hjälp emellan åt. Min lyckliga tanke går ut till Alex som hade lämnat lite byggfärdigt att fortsätta med som korghissar och annat småpyssel!

Men tålamod är inte en 4-årings stora gåva så emellanåt så varvade han med att fäktas med lillasyster!


Lillasyster får ha hjälm! Och stora svärdet som han fick på Halloween av en mataffär.

Men sen blir det lite fika och kryssande i kalendern också.


Lilla killen längtar till Sverige och nya kusinen och dagis. Ska bli skönt för honom att komma hem till sitt rum och lekrummet och allt annat. Som mormor och morfar!

Imorgon blir det sista (?) shoppingen. Det är ju lite födelsedagar som kommer när vi kommit hem och som har varit ganska nyligen så vi ska se om vi kan hitta något roligt här!

Lego, lego vart man ä...

0 Läs mer >>
Om mindre än en vecka går kineserna in i Drakens år. Ett nytt kinesiskt år börjar på måndag. Ska blir roligt att se hur ett nyår firas här! Det har redan börjat, de har fyrverkerier varje kväll. Fint att titta på från våra fönster på 8:e våningen. Men jösses vad det låter, som en kulspruteeld i evigheter.

I går var det tydligen någon stor dag då man började förbereda nyåret genom att göra dumplings. Det pågår en hel del olika aktiviteter runt om Peking under nyåret. Vi ska nog ta oss ner till Chaoyang park eller någon annan och titta på det hela. Det blir mycket drakar och uppträdanden och mat. Jag är så himla glad att vi får uppleva det. Det var en av de saker jag helst ville se när jag var här. Sen får vi väl se vad jag tycker efteråt, kanske är det inte så mycket eller så blir jag jätteimponerad!

Det är tur vi har barn som sover gott trots allt oväsen från fyrverkerierna! Noel gillade inte fyrverkerierna i Thailand på vårt nyår. Vi fick köpa öronproppar till honom och inte ens det hjälpte. Där höll de på och skjuta i flera timmar så det blev lite jobbigt innan han somnade. Hoppas att det inte blir för mycket av den varan här på dagtid. De är annars väldigt förtjusta i att skjuta fyrverkerier under dagarna här på helgerna. Varför vet jag inte. Verkar inte finnas mycket idé i det...

Drakens år

2 Läs mer >>
Äntligen har han kommit! Den efterlängtade systersonen. Välkommen till världen lille vän! Och grattis till dina föräldrar och alla oss andra. En liten men välskapt pojke på 2300 g och 46 cm lång. Men de bästa sakerna i världen är ju små, därav uttrycket "små men naggande goda". Eller? Nu längtar man ju än mer hem för att få hälsa på lillen som ännu inte fått något namn. Men lugn snart kommer moster hem till dig och får krama dig! Jag längtar redan...

Här hemma i Kina har vi haft snurr på saker i dag. Vi var med våra amerikanska vänner till deras kyrka. En trevlig upplevelse med en synnerligen vältalig präst. Det är underbart att höra på alla, oavsett yrke, som har fått talets gåva. Att kunna trollbinda folk och hitta paralleller mellan livet och filmer och investeringskurvor! Det är ju det jag alltid hävdat - man lär sig mycket av att titta på film. Sen åkte vi iväg till Piazza Cafe för att äta lunch. Noel hade under tiden blivit tystare och tystare, vilket vi tyckte var lite konstigt eftersom han vaknade på ett strålande humör. Han satt och hängde på restaurangen och ville inte äta något så jag började fundera om han mådde illa. Till slut på sa han att han hade ont i örat och då såg vi att det runnit. Så för första gången på 6 månader så fick vi bege oss till läkare. Det hela gick bra men de fick inte tag på SOS International (konstigt?) så vi fick betala för besöket, 700 kronor. Ibland glömmer vi bort hur bra vi har det i Sverige! Säga vad man vill om sjukvården så är det ju väldigt förmånligt att inte behöva betala. Nu gör vi ju det ändå med skatter, men det tänker man kanske på hela tiden... Nåväl, vi träffade en allmän läkare som var bra och lugn och trevlig. Hon konstaterade de jag redan befarat, öroninflammation på höger sida. Kraftig sådan. Och en infektion i halsen. Mycket röd och vit och svullen. Så nu har vi fått örondroppar och Noel har sovit i några timmar. Stackarn! Men samtidig är det ju skönt att det kom nu, om det nu behövde komma, och inte om 2 veckor när vi ska flyga hem.

Så nu ska vi ta det lugnt och kurera oss.

Äntligen här!

0 Läs mer >>


Detta passerade Thomas när han hämtade en kollega på flygplatsen och sedan körde på motorvägen ner mot kontoret! Hur lyckas man? Men med tanke på trafiken är jag inte förvånad! Den är precis lika galen som bilden.

Hur lyckas man med de...

2 Läs mer >>
Nu går tiden fort. Hemfärden närmar sig med stormsteg. Den 31 januari åker vi hem till Sverige igen. Ska bli både skönt och konstigt. Det har varit otroligt dålig luftkvalitet ett tag nu och kallt så det ska bli skönt med lite frisk luft! Men vi har i alla fall ljuset här. Solen går upp tidigare än i Sverige och stannar upp senare så dagarna blir ganska långa trots att det är mitt i vintern.

Jag har påbörjat råddandet med att fundera över vad som ska med och vad som ska ges bort. Detta plus en Elin som har varit lite si och så ett tag tar min fulla kraft. Hon har haft 4 tänder på gång och nu har en kommit. Vi hoppas att det beror på dessa eländiga små vita sockergryn. Dålig i magen och vill inte äta... Men det verkade bli bättre under eftermiddagen så vi hoppas.

Imorgon ska vi åka och leka på svenskparadiset River Garden alt på Europlaza. Får se om vi får någon med oss. Förutsatt att Elin är på bättre humör och i bättre kondition.

Idag har Noel klippt sig hos hårfrisören vi har som granne. Skönt och han blev otroligt snygg! I slutet så fick vi nästan ha hårspänne på honom för att luggen var så lång. Ska se om jag kan toppa mig också, 80 kronor. Det är svårslaget i Sverige!

Hemfärden närmar sig

1 Läs mer >>
Här i Peking finns några fantastiska byggnader och då menar jag inte de gamla kineiska byggnaderna utan mer moderna arktektoniska byggnaderna.

CCTV huset är otroligt läckert. Man kan helt enkelt inte sluta titta på det när man åker förbi. Det ser ut som två ben som är ute och går. Fick en fantastisk bild på det härom dagen när vi åkte förbi.



Andra byggnader är ju bland annat fågelboet, den berömda OS arenan. Men den är svår att fota när man bara åker förbi.

CCTV

0 Läs mer >>
Idag har vi haft en aktiv dag. Vi började med att åka ner till Silk market. På Thomas förslag!!! Men det var mest för att jag fått tipset om ett glasögonställe där och dessutom så var Thomas fortfarande negativ till stället från sitt första besök där i somras och behövde överbevisas att det inte var så hemskt. Vi kom dit och blev genast överösta av försäljningsförsök. Ojojoj, nästan värre än vi är vana vid och det bekräftade Thomas intryck. De "slängde" Canada Goose jackor på oss för 200 kronor. Visserligen fjolårets modell med vad gör väl det? Det är bara innerfordret som är skillnaden. Men inga jackor den här gången. Utan raka vägen upp till glasögonavdelningen.

Där hittade vi båset vi sökte och Vivian som vi fått tips om tog hand om oss. Jag sa inte vilka vi var eller vem som skickat oss först. Så givetvis försökte hon att trissa priset, och inte lite heller. 600 kronor började hon på. Nej, aldrig sa jag och hon kom ner till 400 kronor. Men när jag nämde Sofie och Markus (tack båda förresten!) så hoppade hon glatt fram och skrek Sophie! och gav mig en kram. Sen var det full fart framåt. Vad vill du ha? 200 kronor givetvis! Så det blev till slut ett par vanliga glasögon och ett par solglasögon med styrka. Ledsen Ann-Sofie men billigare än så här blir det inte! Får bli hos er nästa gång, när styrkan har ändrats...

Sen åkte vi hem efter en snabb lunch på Silk market och en snabbdiskussion på kinesiska med parkeringskillen som tycket vi stått parkerade för länge! Nåväl hem så Elin fick sova lite. Och vi packade ihop en massa kläder och böcker och leksaker som ska gå till välgörenhet i inre Mongoliet och så åkte vi till våra amerikanska vänner. De bjöd på fika! Det är så roligt när man får inbjudan - Do you want to come over for some fika? Självklart, de åker snart till USA (18/1) och vi till Sverige så det är väl bland de sista gångerna vi träffar dem. Sorgliga tanke. De har blivit väldigt goda vänner. Enkla vänner! Vi kan sitta där och prata timme in och timme ut om allsjöns massa saker och vi märker inte ens att tiden går. Hoppsan, klockan är 19.30 vi kanske skulle hem och lägga några barn... Vi hade bakat schackrutor och tagit med. Vi har helt enkelt jättetrevligt och skulle säkert ha kunnat stanna 4 timmar till.

Jag har så smått börjat fundera över saker som ska med hem och vad som inte ska med. Vad som behöver shoppas i klädväg till barnen innan vi åker. Det är ju bara dumt att inte handla det här när priserna är som de är! Men det börjar dra ihop sig. Lite mer än 3 veckor kvar. Vi har bokat flyget idag så nu börjar det kännas verkligt. Kommer att kännas konstigt men samtidigt skönt!

Fika och kvällsmat

0 Läs mer >>
Jaa, nu är vintern kommen till Peking. Men så mycket till snö vet jag inte om det är men här sopas (!) snön undan på trottoarer och gator. Och bilarna kör sakta, sakta. Och där måsta jag väl medge att det är smart. Den lilla snö som är packas och gör gatorna glashala.



När det nu kom lite snö så måste man ju ut och greja lite. Så vi tog på oss de kläder vi har och gick till lekplatsen! Där var vi alldeles själva. Kineserna går inte ut med sina barn när det är kallt. Så vi hade hela stället för oss själva!





Här på lekplatsen lämnade jag familjen och åkte med Colleen till en liten by strax utanför Peking där vi skulle shoppas. Gissa om det var kallt?! De har nämligen inga vanliga dörrar här till affärerna utan de har dem öppna och sommartid så är det bara plastskivor som man går in genom, lite som en vertikal persienn. Men på vintern så lägger man till jättetjocka tygskynken. Det var kallt och rått men ack så roligt vi hade! Vandrande upp och ner och in och ut i alla affärer. Jag köpte bland annat ett par Ugg stövlar till Elin, röda och fina, för 55 kronor! Och strumpor till mig för 4 kronro styck.

Sen har vi stannat på diverse matställen och handlat pizzabottnar för 8 kronor och så kunde man köpa till hela kitet och få ost, pizzasås och salami så det var bara att åka hem och fixa till. Ingn kostnad alls och så lätt! Sånt tycker vi om. Lite oxfilé till omväxling till all kyckling, lite lax och en hel massa frukt och grönsaker.

Det bästa med allt? Ja, det är förstås allt tjejsnack man hinner med på en dag! I morgon ska vi till Colleens familj på "fika" och ev middag. Så vi har slängt ihop lite schackrutor att ta med!

Nu är pizzan klar och vi ska äta i lugn och ro med två barn! Sen mys i soffan...

Hej mitt vinterland, ...

3 Läs mer >>
Idag har jag och barnen hållit oss inne. Det blåser frukansvärt här och när vi öppnade balkongdörren kändes det som -40 grader ute. Annars var det en underbar och klar dag med strålande sol, precis så där extra lömskt väder. Ser ut att vara skönt men ack så man bedrar sig...

Istället har vi lekt med alla saker som var kvar här. Återfunnit gamla godingar som legat och sovit sin skönhetssömn ett par veckor nu. Dags att leka - ordentligt! Efter allt lekande blev vi hungriga och fixade lite lunch. Men sen, ja sen gott folk bakade vi en underbar focaccia. Det var första gången för min del. Men vi var tvungna att hitta ett recept som inte innehöll något smör för det var slut hemma. Underbart gott blev det!



Vi stoppade i lite soltorkade tomater och oliver. Och så lite rosmarin som vi strödde över tillsammans med saltet. Ojojoj har ni inte provat så gör det! Sen ska det ju givetvis avnjutas med en blandning av olivoja och balsamvinäger som bitarna doppas i!

Jag hittade receptet på recept.nu men här kommer det för den som vill prova!

50 gr jäst
7,5 dl ljummet vatten
1 kg vetemjöl
3 msk olivolja
1 tsk salt
1 tsk peppar
(sen hade jag i en skvätt honung)

Att strö över: salt och örter

Rör ut jästen i vattnet. Sikta mjölet på bakbordet (detta gjorde inte jag och det var helt ok). Gör en grop och häll i olja, degspad, salt och peppar. Arbeta degen smidig, bland och elastisk. Lägg i oljad bunke och jäs 1 timme eller till dubbel storlek. Ta upp degen och arbeta i någon minut. Lägg ut den i en oljad långpanna och gör små hål med fingrarna. Täck degens yta med ett tunnt lager olja, lägg färska örter och klappa in dem. Täck med fukig duk och jäs i ytterligare 1 timme. Strö över havssalt och grädda brödet i 20 minuter i 200 grader.

Bara att krypa upp i soffan och njuta! Gärna med ett glas rött vin... Ahh!

Mumsiga focaccia

0 Läs mer >>
Efter nästan 2 helt underbara veckor i värmen och solskenet så är vi åter i kyliga Peking. Det var en isande vind som mötte oss när vi steg ut ur ankomsthallen för att ta oss till parkeringen. Men säga vad man vill så är de effektiva i detta land. Men så är det ju en gammal kommuniststat också.

Vi möttes av en överdrivet noggrann immigrationstjänsteman. Han hade redan skickat en kines åt sidan när vi kom fram så man började ju ana oråd. När jag kom fram med Elin på armen så fick hon inte pilla på disken! Take care of your children hette det. Stackars Elin hade ju bara hittat en liten skruv/knapp som man kunde fingra på. Nädå, tjänstemannen var orolig för att hon skulle repa disken. En 1-åring. Näväl efter det så hette det Step back please så jag förstod hinten och gick bak några steg. Detta var ovanligt för Kina som brukar vara så barnvänliga. Men nu kom vi ju från Thailand där de också tycker om barn och framför allt så får barnen lite större svängrum. Så back to the cold Beijing!! I dubbel bemärkelse.

Nu har vi börjat ett nytt tidsschema med nedräkning. Den här gången är det till resan till Sverige. Det känns skönt men samtidigt så har vi haft så underbart här att det nog kommer att vara med blandade känslor som vi beger oss in i nästa äventyr. Vi får väl se vad jag skriver när det börjar närma sig. Framför allt påverkas man just nu av att vi haft tid tillsammans, i varmt skönt klimat. Då leker livet! Men vi saknar alla nära och kära hemma också så den delen ska bli skönt att få lite mer närhet till.

Imorgon är det vanlig dag här hemma men utan Tang. Hon är ledig. Jösses, hur ska jag klara av att ta hen om all tvätt själv?!?

Åter till kylan