Nyårsfirande i Chaoyang parken

Igår kväll började fyrverkerierna susa genom luften vid 19,30-tiden och avslutades i ett crescendo vid 24. Och vi hade första parkett från vår lägenhet på 8:e våningen. Det small lite överallt i stan. De är otroligt förtjusta i fyrverkerier och hade en del som vi inte är vana vid i Sverige. Snurr-skruvar som for upp i luften och en rund sak med en röd ring runt som avslutades med en smiley innan den dog bort. Ganska fantastiskt egentligen vad de kan konstruera. Men ack vad ekonomen i mig gröt över alla pengar som bokstavligt talat brann upp... Men nu är ju fyrverkerier ganska billigt här. Fast det är ju inte bara pengar som brinner upp, man skickar ju upp en hel del mindre nyttiga saker i luften också som kommer ner som miljöförstöring. Vi åkte ner till Chaoyang parken idag för att se hur de firar och på vägen passerade vi en uppsjö av röda papperssaker som vi tror var avfall från fyrverkerierna. Det såg ut som i Sverige på hösten när löven faller av träden, högar invid trottoarkanten men här som sagt rött papper.

I Chaoyang parken var det massor av folk trots att gubben Frost var ute idag. Inte så många grader kallt på termometern, -2, men ack vad det nöp i kinderna, fingarna och fötterna. Vi stod ut ganska länge trots allt, ca 2 timmar var vi iväg sen kunde vi inte med gott samvete ha barnen ute i kylan längre.


Så här såg det ut när vi kom in i parken. Det ni inte ser (eller hör) är alla högtalare som vääääldigt högt basunerar ut diverse saker på kinesiska i en halv-helrosslig microfon. Bara att skynda förbi, innan vi själva får knäck i lurarna!

Det kinesiska nyåret kallas ju också för Spring festival så det var en hel del fokus på våren med blommande träd och guldträd eller lyckoträd. Vackert men lite malplacerat med tanke på kylan som rådde.


Gör man något här så går man all out. Men ganska festligt tycker jag!

Vi hittade tyvärr inga uppträdanden eller stora böljande drakar. Drakarna tror vi hör till en annan högtid, Dragon festival. Men vad vet vi? Däremot verkar det som att de flesta familjer spenderar tid tillsammans ute i olika parker. De flesta med att leka, spela och åka karuseller. Det var som Axevalla marknad!


Kyliga familjen... men det var härligt med all sol!


Gata upp och gata ner i parken med lekstånd där man kunde vinna gosedjur. Kasta bollar, kasta ringar, basket, pilkastning och diverse andra saker kunde man göra.


En drake fick vi alla fall med oss hem...

Så nu har vi efter bästa förmåga försökt att uppleva lite av kinesiska nyåret. Det enda vi inte har smakat än är dumplings. Det får vi försöka fixa. Men med vegetariskt innehåll. Läste igår en artikel om att man inte ska äta så mycket kött och charkuteriprodukter då det visat ett starkt samband med cancer så nu får man väl lägga om kosten...

Kommentera här: