Översvämningar och regn

Sen vi kom tillbaka för ca 2 veckor sedan har det regnat mycket. Första veckan var i princip regn dygnet runt. Detta orsakade en hel massa översvämningar. Vi får varningar på telefonen när det är översvämningar och risk för dem. Våre telefoner har pipit natt och dag i flera dagar. Fulla av varningar, den ena värre än den andra. Tyvärr är det ju oftast de mindre bemedlade som drabbas värst. Så även vår hushållerska.

 

Fely bor i en låglandsort strax utanför Manila nära en flod och när den svämmar över av regnmassorna drar floder fram utan barmhärtighet. För hennes del svämmade huset över så det till slut var vatten upp till övre delen av fönstren. Hon fick försöka hjälpa sin syster därifrån trots att ingen av dem kan simma. Fely bor med sin bror som just nu behandlas för cancer och en syster. Systern är en tvilling där hon bor med Fely för att hon inte klarar sig själv. Hon är nämligen utvecklingsstörd. Felys son bor också hos henne under helgerna. I veckorna åker han iväg och jobbar.

 

Så på sin lön försörjer hon alltså ytterligare 2 personer. Tack och lov lyckade de ta sig ut ur huset och kom iväg till ett evakueringscenter. Där bodde de i 2 dagar medan vattnet sjönk undan i huset. Hon kunde ha stannat upp till 3 dagar men ville inte bo kvar för att det var så många där. Evakueringscentren består egentligen bara av väggar och tak där de får sova på golvet.

 

Nu har de varit tillbaka i sitt hus i drygt 1 vecka och försöker fortfarande städa undan lera i huset. Flera möbler är helt förstörda av vattnet och leran och så även madrasser, handdukar, lakan etc. De har en svängdörr i huset så många lösa föremål åkte med vattenmassorna när de drog fram genom huset. Kylskåpet flöt uppe vid taket. Det är så hemskt att se så många drabbade.

Tänk att med ett ljus försöka rädda det som går att rädda.
 
Saker flyter omkring inne i huset allt medan vattnet stiger.
 
På kort tid har vattnet stigit till övre delen av fönstren. Och kylen flyter omkring vid taket. Sandelar flyter tillsammans med allt annat. Här gäller det att rädda sig själv innan man inte kommer ut längre.
 

Vi har försökt hjälpa så mycket vi kan genom att köpa matkonserver, ris och ge dem extra pengar att köpa det de behöver till huset.

 

Det är så lätt att klaga över vädret när man sitter i Sverige och har ett hyfsat stabilt klimat utan några större katastrofer. Här ser man vad vädrets makter gör på nära håll och hur hårt det drabbar de som faktiskt inte har något.

 

Läget har stabiliserats något och trots att det fortfarande regnar är det inte samma våldsamma ihållande regn som tidigare. Det går mot torrare och varmare tider, trots att vi redan har 30 grader varmt och uppemot 90% luftfuktighet. Lite lätt svettigt!

Kommentarer:

1 Happy:

skriven

åh fy :(

Kommentera här: