0 Läs mer >>
Jag vet att det jag är sent ute med detta inlägg men tiden har gått alldeles för fort....
 
Nåväl efter att ha tagit färjan tillbaka till norra ön sa stannade vi i Wellington för att fira nyårsafton. Som lovat spenderade vi natten på hotell, vilket var första och enda natten på hotell under den här resan. Vi åt middag och gick ut och tittade på fyrverkerier vid vattnet. Hittade en stor lekplats där barnen sprang av sig. Overkligt nog stötte vi på en annan svensk familj på samma lekplats.
 
 
 
Nästa morgon begav vi oss av norrut efter att först varit upp på Mount Victoria för att titta på utsikten. Vi rullade uppåt på västkusten och stannade till på Foxton Beach. En fantastiskt lång och bred sandstrand som påminde mycket om Lökken. Tyvärr stannade vi bara någon timme innan vi åkte vidare. Vi hade några stopp vi absolut ville göra innan vår resan kom till ett stut.
 
 
 
 
 
På väg mot Waitomo passerade vi genom lilla söta staden Bulls, där någon kreativ människa hade haft roligt med skyltar och namngivning runt om i stan!
 
Allt i staden innehåll ordet Bull!
 
 
I Waitomo ville vi se de berömda lysmaskarna. När vi som svenskar hör lysmaskar så tänker vi inte så mycket på det. Vi kanske har sett en och annan på vägen en sen sommarkväll och trott att det är en fimp som ligger där och glöder. Men inget kan förbereda en för den upplevelse vi skulle få!
 
Det var absolut overkligt och helt magiskt! Waitomo grottorna är skapade av geoligisk och vulkanisk aktivitet under de senaste 30 millioner åren och består idag av runt 300 olika grottor. Vi gick in i grottan och fick höra historien om hur man upptäckte lysmaskarna. Vi tyckte det fantastiskt att se dem medan vi gick och jag tror ingen av oss var riktigt beredd på vad vi skulle uppleva när vi åkte iväg med båtarna.
 
Sjön längre in i grottan ligger i kolmörker och det är alldeles tyst. Båtarna föses fram med stavar och ovanför oss är det som att se en hel galax av levande ljus i abolsut stillhet. Den här typen av lysmask är unik och finns bara på Nya Zealand. Hela upplevelsen var magisk och man kunde nästan känna den maoriska kulturens trumma slå.
 
Jag ska villigt erkänna att jag tänkte att detta inte skulle vara värt pengarna, men ack så fel jag hade! Det var en helt unik och hänförande upplevelse som var värd varenda minut! För att bevara maskarna fick vi inte ta kort utan jag har försökt fota av ett vykort för att få något minne från denna tur.
 
 
 
Efter Waitomo funderade vi på om vi skulle åka tillbaka till Rotorua eftersom vi tyckte så mycket om den staden. Noel ville gäran åkta till Hobbiton, men eftersom jag igen var tveksam till kostnaden så hade vi skjutit på det. Vi kollade på nätet och det var fullt. Så hmmm, vilketn otur men jag gav det ett sista försök och ringde dem och det slutade med att vi fick sista turen för dagen. Så återigen, blev vår nästa utflykt nästan en oförberedd utflykt där vi (eller ja jag ska nog säga jag för det var mest jag som inte tyckte vi skulle åka dit) faktiskt fick lov att erkänna min trångsynthet. För återigen visade det sig vara en helt fantastisk upplevelse, väl värd var enda krona!
 
Vägen till Hobbiton är underbart vacker med böljande landskap i en oändlig grönska.
 
 
 
 
 
1998 började sir Peter Jacksons filmteam att leta efter en lämplig plats att bygga Hobbiton. När man flög över den 5 km2 stora Alexander farm i hjärtat av Waikato hade man hittat rätt ställe! Eftersom det inte fanns några vägar, byggnader eller elledningar kunde man också lämna nutiden och helt och fullt bygga Middle-earth™ fantasivärld. Och som man har! Den är helt hänförande att besöka!
 
 
Så hus lite här och var och med vilken unikitet man utvecklat för att få allt och alla att se stora eller små ut. Man var också väldigt noga med alla detaljer och det är också därför man inte bara bytte alla löv på ett träd utan faktiskt efter man gjort just det också tog mer det och gjorde ett konstgjort träd för att det skulle se ut som det hade beskrivits i böckerna. Snacka om att detaljerna är viktiga!
 
 
 
 
Jag måste säga att detta nästan var ett av mina favoritställen att besöka. Otroligt förvånande för mig som inte alls är en Tolkienidol. Det här blev ett perfekt avslut på vår resan genom Nya Zealand.
 
Vi åkte mot Auckland efter en kulturdag med Maorilärdomar och geologiska och termiska bubblande källor strax utanför Rotorua.
 
Te Whakarewarewatangaoteopetauaawahiao måste vara ett av världens längsta ord!
 
Det bubblade överallt!
 
Fantastiskt intressanta och hänförande lärdomar och ett perfekt avslut på en ännu mer fantastisk resa!
 
 
Hej då Nya Zealand, vi kommer gärna tillbaka och upplever mer av vad du har att dela med dig av - både i kultur och natur!
 

Nya Zealand, norra ön...

0 Läs mer >>

Efter den otroligt vackra Lake Tekapo trodde man inte att det skulle kunna bli bättre. Men ack så vi bedrog oss. Känns som att det bakom varje kurva finns en ännu vackrare del av det här oändligt varierande landet. Vi åkte från Lake Tekapo mot Lake Pukaki. Det gulnadande gräset med alla blommande buskar ramade in sjön på vardera sida medan det i övre ändan hade en häpnadsväckande utsikt över Mount Cook. Snön låg fortfarande kvar på toppen och konkurrerade endast med de vita slöjmolnen på den blå himlen. Vi stannade dock inte utan åkte runt och söderut mot Lake Wanaka. Vi (eller jag) var bara tvungen att se The Wanaka Tree. Detta träd som ensamt och öde står ute i sjön är näst intill mytomspunnet av alla bilder som finns på sociala medier och på Pinterest. 

 

 

The Wanaka Tree

 

 

Wanaka stad som ligger i södra delen av Lake Wanaka var otroligt charmigt med sin småstadsfeeling. Väldigt fokuserat på backpackers och nästan lite skidortsfeeling. Vi åt en lunch, fotade trädet och gick runt en kort stund innan vi åkte norrut igen. På färden körde vi längs med Lake Pukaki som återigen visade sina allra vackraste färger. Det är nästintill så man får hålla i sig för att inte vilja gå ur bilden efter varje kurva och ta nya kort. 

 

 

 Lake Pukaki med Mount Cook i bakgrunden.

 


Vårt nästa mål var Hooker Valley track. Vägarna slingrar sig fram längs sjön tills vi når Mount Cook. Där kör vi inte i dalgångar mellan bergen tills vi når Hooker Valley. Vi parkerar och tar oss ut på vandringen genom dalar och uppför kullar, på spångar för att slutligen nå Hooker Valley med sin glaciärsjö och guppande isberg. Förbluffande vackert trots att vattnet är lergrått efter vårfloderna. Växtligheten är så annorlunda och färgerna sprakar nästan mot det lite halvtorra gräset. 

 

 Hooker Valley Track

 

 

 Hooker Valley
 
Glaciärsjön

 

Efter Hooker Valley fortsatte vi genom bergsmassiven tills vi kom fram till Fanz Joseph glaciären. Återigen hamnade vi i en förvånande lite småstad med känsla av en skidresort. Vi ville självklart se Fanz Josephs glaciär men det var för sent att vandra så det blev istället dagens sista helikoptertur! Första gången för 3 av oss 4 och vilken upplevelse det var!! Vi landade på glaciären och fick en oförglömlig upplevelse av att se barnen rulla runt i snön och kasta snöbollar! Det är många år sedan de sett snö så de var mäkta glada. 

 
Utsikten mot Mount Cook var magisk
 
 
 
 
 
Snö!!

Färden fortsatte längs västkusten upp mot den lilla kuststaden Hokitika. Mest känd för alla konstverk av drivved längs med stranden.

 

 

 Hokitika

 

 

Därefter fortsatte vi norrut most Greymouth och Punakaiki, pannkaksklipporna. Punakaiki var betydligt vackrare och mäktigt än vad jag kunnat föreställa mig och ett så oväntat positivt stopp på vår färd. 

 

 Pancake cliffs vid Punakaiki
 

Tyvärr hann vi inte med Abel Tasman halvön som var en av de delar jag verkligen hade velat komma till. Men jag antar att det faktiskt ger mig en anledning att komma tillbaka! 


Vi tog oss istället till Nelson och Marlborough Sound. Vi stannade där natten innan nyårsafton och hittade en av de mysigaste platserna att campa på, precis vid vattnet. Det fanns bara några enstaka platser och vi hade turen på vår sida. Vi hann njuta av lite bad och lek på stranden, en tidig middag innan vi gick och la oss. Morgonen efter gav vi oss av mot Picton och färjan som skulle ta oss över till Wellington igen där vi lovat barnen att fira nyår och också tillbringa vår enda natt på hotell!

 

 Inte så dum plats att campa på!
 
Marlborough Sound
 
Marlborough Sound

 

Nya Zealand, södra ön...