4 Läs mer >>
Gott nytt år alla vänner! Vi hinner ju fira lite tidigare än ni men likväl så hoppas vi att ni får en underbar kväll, gott slut och en bra början på det nya året!

Vi har idag badat och njutit av en underbar thaimåltid. Har nu köpt baccardi breezers och ska bege oss ner på stranden och titta på alla fyrverkerier och lyckolyktor som folk släpper upp i luften. Det är inte utan att man blir smått romantisk av lyktorna. Det är underbart vackert att titta på.

Noel har ont av fyrverkerierna så vi har inköpt öronproppar av silikon som vi har satt in på honom så vi hoppas nu att vi alla kan njuta av skådespelet på himlen. Annars får vi väl gå in.Hela familjen samlad på stranden. Nyårsaftons eftermiddag på vår lilla promand som vi alltid tar efter Elins sovstund. Skönt för barnen att få springa av sig när det inte är så mycket folk på stranden. Sen är det bara att gå in och duscha och bege sig ut på middag.

Gott slut. Och framför allt Gott nytt år!

Gott nytt år!

3 Läs mer >>
Vi har världens bästa, eller i alla fall nästbästa (?!), surfvågor i Kamala just nu. Och detta utnyttjas till fullo av vår son, den nyblvine surfaren. Idag klev han ur vattnet och sa till mig att prova för "Mamma, det är världens bästa surfvågor. Cool!" Han surfar iväg på sin boogieboard och tar vågorna rakt in till stranden. Ibland välter han i dem men han ger sig inte utan upp igen!Mellan varven så byggs det fantastiska verk på stranden. Idag var det en vulkan som skapades och både Noel och Elin hade hur kul som helst när de sprang upp och ner i vattnet och hämtade vatten så att lavan kunde rinna ur vulkanen.Och sen måste man som liten tjej vila sig för att orka med lite mer springande och badande.Livet leker och vi äter gott på kvällarna. Ja och så delar vi drinkar - av iste!


Här mamma här är ditt sugrör!


Liten söt Elin med blomma bakom örat, i hela 1 sekund. Men det räckte för att få till det här kortet!


Här byggs Kamalapyramiden. Den är berömd!

Nu ska vi sladda ner till stranden för ett eftermiddagsdopp innan vi tar duschen och sen en god middag. Undrar vad köket bjuder på ikväll? Kanske en kyckling i curry, med kokosmjölk eller varför inte en musamun? Här gör de vääldans god sådan! Den bästa vi smakat.

Surfing

2 Läs mer >>

Idag har vi varit på utflykt långt bortom det vanliga för vår del. Vi har ridit på elefanter i ”djungeln”. Ja, i alla fall i den djungel som finns här i Phuketområdet. Det var en spännande upplevelse. Det är högt upp man sitter, kan jag meddela. Och även om de är förvånansvärt säkra på foten där de går så svajar det rätt rejält i korgen eller stolen. Och elefanter är bastanta djur med mycket grov hud. Jag har studerat den nära nu och jag kan förstå varför man kallar det för elefanthud när man är torr!

Vi åkte runt i ca 45 minuter och fick några underbara vyer ut över både Kamalastranden och Phukets stränder. Våra guider var skickliga förare av elefanterna. Elefant på thai heter Chang och den ena elefanten hette BMW. Vad den andra hette har vi redan glömt. Noel tyckte det var roligt och inte det minsta läskigt. Elin höll sig fasligt nära pappa och tryckte sig mot honom allt vad hon kunde. Efter turen fick vi mata elefanterna med bananer. Gissa om de tyckte om det. Även om jag tyckte att bananerna var aningen gröna för min smak. Men nu var det ju inte jag som skulle ha dem utan några som var mindre kräsna.

Se vad de har mitt i djungeln! Inte ens där är man fri från satelitmottagare och TV...

I kväll har vi spenderat mer pengar på mat än vi någonsin har gjort i Thailand. Thomas har känt sig lite konstig i magen och smått illamående i några dagar vilket ledde till att vi gick till en restaurang som serverar mer västerländsk mat. Och även om det inte är dyrt med svenska mått mätt så var det dyrt med thailändska mått. Men det jag var mest överraskad över var det faktum att det var smockfullt med svenskar på restaurangen. Jag har ju svårt att tänka mig att man åker på semester i två veckor till Thailand och man kan inte hitta något roligare att äta än sin ”egen mat” hemifrån! Fascinerande tycker jag. Och då tänker väl de flesta att vi gjorde ju samma sak men vi har ju varit hemifrån i 5 månader och var dessutom inte så imponerade över vare sig restaurangen eller det faktum att vi hörde svenska överallt.

Vår pool direkt utanför altandörren. Härligt att få ta sig ett dopp emellanåt.

Men inget går upp mot stranden! Här springer vi när andan faller på. Blir väl några kilometer i alla fall. Jobbigt när det är barfota och sluttande strand.

Longtailbåtarna ligger och väntar på att få åka iväg med turister.

Annars har vi haft en rolig dag på stranden med barnen. Köpte lite strandleksaker och både Elin och Noel satt hur länge som helst och lekte i vattenbrynet. Roligt även för oss att bygga sandslott. Vi kunde ju helt klart konstatera att vi inte är några arkitekter… Men roligt var det, även om slottet inte blev så vackert. Kanske tur att vågorna tog det. Vi blev dock filmade. Vem vet, det kanske blir någon reklamfilm om orten så småningom? Hemska tanke!

Jag älskar alla vackra blommor!

 

Ching och Chang oc...

5 Läs mer >>
Vi önskar er alla en underbart god jul!


En liten tomtenissa!


Och en spindelman!

God Jul!

2 Läs mer >>
Igår drog vi till varmare breddgrader. Oh så härligt det är! Vad man glömmer fort, detta är bara livet! Men ack så man ser ut… Vi har idag vandrat runt med våra spöklikt vita kroppar på stranden och bländat alla som kommer i vår närhet. Imorgon ska vi fortsätta vandra på stranden men då blir det som stoppljus, i alla fall för min del. Som vanligt så är man kräftlikt röd första dagen, trots att man smort in sig med 25 och 50 i solskyddsfaktor. Undrar just om man kommer från kalla norden eller inte? Thomas klarar sig bra och ser fräsch ut även om han legat i solen. Ja, ligga var väl kanske en överdrift med två små barn som älskar att bada. Noel är helvild i vattnet och Elin är inte värre hon. Hon kiknar av skratt så fort vågorna slår in mot henne. Och att sitta på stranden och greja i sanden är helfestligt. Noel har fått en boogieboard som han glider iväg på vågorna med. Och inte spelar det någon roll om han hamnar under vattnet heller. Ju större vågor desto bättr

Och så den thailändska maten. Mums, vad gott med lite ombyte. Inte för att den kinesiska maten är illa, men nu har vi ätit det i snart 5 månader oavbrutet förutom då när vi lagar egen mat, men det är ju liksom ändå som vanligt även om det är ovanligt för Kina. Om ni förstår vad jag menar. Idag har vi njutit av den bästa musamun curry vi någonsin ätit. Elin håller på att få tänder så hon äter inte mycket. Två stora kindtänder dök upp i nedre käken och hon tuggar på tutten som en galning.

Nu ska vi snart gå och knyta oss. Ligga och läsa och slappa lite. Noel tittar på Bamse på Ipaden. Undrar just hur man gjorde innan datorernas tid?

Livet är så otroligt mycket lättare i varmare klimat. Man glider i ett par shorts och en t-shirt. Inga stora vinteroveraller, mössor, vantar och vinterskor här inte. Bara ut i solen och värmen och ner på stranden och vara. Imorgon ska vi försöka oss på en liten joggingtur på stranden. Det blir något helt annat en löparbandet det!

Spökena har anlänt...

2 Läs mer >>
Jaa, gott folk. Idag tänkte jag inte skriva något långt inlägg för jag vet att ni alla har fullt upp i era stugor, hus och lägenheter. Just nu skulle jag tro att det pysslas, pyntas, kokas, steks, bakas och görs julgodis för fullt så att ni i sista stund ska kunna ränna runt på stan och köpa de "sista" julklapparna. Sen kommer förstås den där sista kvällen/natten innan julafton när alla små paket ska slås in och läggas under granen. Jag är glad att vi i år inte behöver göra allt detta. Det är också därför som jag uppskattar tiden från första advent fram till nu som mest. Ingen stress, ingen hets man kan bara njuta av lusiga katter, glögg och pepparkakor! Underbart!

Men för att ni ska kunna slappna av lite så har jag samlat på mig några skyltar som vi har sett på olika platser här i Peking. Och ja, det är officiella skytar på parkeringar, i parker, på vägar. Så granska, läs och njut!


Den här skylten hittade vi vid ett konstverk ute i en park. Tydligen så fick man vägra att gå på det... Betyder det att man får gå på det eller att man blir tvingad upp på det om inte vägrar att kliva upp??


Och vad betyder detta? Den här skylten fanns i Förbjudna staden.


Den här skylten hittade vi på en toalett i en restaurang. Den övre skylten är ju glasklar, no smoking. Men den undre kan man ju undra vem som fick till. Kinesiska och ja kinesiska men med vårt alfabet! Yippie, nu blev allt mycket klarare!


I vår älskade Ritan park får man inte göra diverse saker, ja ganska många faktiskt. Attan också jag som hade tänkt ta med mig pistolen nästa gång....


Be submit to employee to commander. You got me! Vad i hela friden betyder det???
Och titta på punkt 3 - No smoking the parents don't play any item. Man får inte röka föräldrarna och inte leka med några saker. Konstigt, med tanke på att vi är på en ja, lekplats!


Ja läs och begrunda själva!


Va? Får man inte köra i en brinnande bil? Konstigt!


Den här skylten sitter i nedfarten till ett garage. Please turn slow moving. Yeah!


Beijing Capital International Airport. Ja, vad ska man säga? Please park to the underground?!


Infarten till svenska skolan i Peking. Vad menar de egentligen? Get down please, under bommarna eller ner på marken eller vad vill de att jag ska göra egentligen???

Hoppas att ni fick klia er lika mycket som vi i huvudet och att det slutade med lika mycket skratt som vi har haft till dessa skyltar. Får väl se om jag kan samla på mig några fler innan vi åker hem. Men som en extra bonus så måste jag få berätta om några små samtal med kineser. Det är, ser ni, inte alltid lätt att kommunicera på engelska med dem.

Vi var nere vid poolen i somras med barnen och en mamma kommer fram till mig och frågar hur gammal Noel är. Så här lät komversationen:
How old is he?
Almost 4.
Oh, 24?
Ja, det borde väl vara närmast glasklart att han inte är 24, eller??

Eller en vän till oss som ringde till customer service kontoret här i området för att fråga när poolen öppnar för säsongen:
When does the pool open?
Do you want to order food? var svaret han fick.

Eller Thomas som beställde taxi åt sin bror. Taxin kom inte och Thomas ringer till kontoret igen och frågar efter taxin:
I ordered a taxi. It hasn't come.
Do you want to order a taxi?
No, I have already ordered one.
Do you want to order another one?
No I wonder when the taxi I ordered is coming?
Do you not want any taxi?
Yes, I want the first one I ordered.
I will order one for you.
Hur fortsätter man här??

Jag ringde till kontoret när vi fick en obehaglig lukt i lägenheten:
It is really smelling bad in our apartment.
Smell?
Yes, it is smelling, you know scent, smell, nose...
Smell, you speak slower. I only one here. I not know english.
Ok, I will call back later.
I don't know.

Nu ska jag ta mig en liten glögg och en pepparkaka. Guten Nacht!

Officiella skyltar...

1 Läs mer >>
Idag har grabbarna boys varit i Badaling och besökt muren. Vi har ju besök av Micke och han åker i morgon så det var i sista skälvande minuten vi hann med detta. Jag stannade hemma med en väldigt snuvig Elin. Och tur var väl det för det var kyligt på muren. Sen fick de göra något Thomas och jag har velat göra länge och det är att åka linbanan upp och vandra på muren ner. Det var inte så mycket folk där som det har varit vid våra andra besök på muren så trots kylan fick de en trevlig promenad om än ganska brant bitvis.


Vackert men kallt.

Elin och jag har vandrat runt i lägenheten och snutit näsan ca 1 miljon gånger tror jag. Stackars tjejen är alldeles röd runt näsan och ser allmänt trött ut. Men huruvuda det är förkylning eller något annat som spökar vet vi inte. Hon har fått två stora kindtänder i underkäken. Så nu hoppas vi bara att alla kvicknar på sig och ingen blir smittad om det är förkylning innan vi åker till Thailand på torsdag.

Jag har fått någon skit i magen så den krånglar lite allmänt. Man blir ju snabbt medveten om hur beroende man är av att magen funkar som den ska. Hoppas att alla har det bra i julstöket hemma i Sverige.

Muren i kyla

0 Läs mer >>
Barn är förunderliga. Ibland har de en hel leksakslåda med bilar och annat roligt men vad leker de med? Helt vanliga kökssaker och annat de hittar hemma. Idag förvandlades Noel till Riddare och lillasyster blev hans princessa. Hon fick hjälp med att stoppa in nappar, och då i plural. Ju fler desto roligare tyckte Noel och bättre tyckte lillasyster princessan.


Durkslaget blev en hjälm och skohornet svärdet. Sen var det bara till att vara ridderlig! Mamma behövde dock durkslaget så så småningom så fick hjälmen ta en paus i lekandet!

Lillasyster vill ju också fotograferas och hon älskar att posera och smajla upp sig inför kameran.


Idag har vi haft mindre roliga händelser här hemma. Tang, vår ayi, beställde nytt vatten till bubbelmaskinen (som Noel kallar den för trots att den inte producerar bubblor) eller vattenmaskinen. Toppen! Men efter ett tag så upptäckte jag att havla golvet var fullt med vatten. Så vi gör om hela proceduren med att sätta i den nya flaskan. Torkar upp allt vatten från golven, med sopskyffel coh sopen! Av alla saker... Hur olika man är! Och Tang går hem. Och jag får torka ytterligare vatten från golven. Så när 1/4 av vattenflaskan var urrunnen så tröttnade jag och tog ur flaskan. Så nu inväntar vi en ny flaska som ska levereras. Men golven är i alla fall rena!

Farbror Micke har fullt upp här på dagarna och kvällarna. Ständigt nya äventyr ensam i "lilla" Peking. Vi får nya historier varje kväll. Tänk vad man glömmer fort! Men på kvällarna så ska det målas med farbror Micke och det ska pysslas i Mamma Mu bokstavsbok med farbror Micke.


Här målas det friskt på Noels julklapp som han fick på julfesten i området. Typiskt kinesiskt motiv. Samma siffertavlor som man själv målade som liten. Fast jag var nog några år äldre... eller yngre, hur man nu väljer att se det!


Pappa han fick pussla med Elin när han kom hem. Då vill mamma gärna ha lite egentid. Eller bloggtid... Men när man pusslar med Elin får man vara snabb. Hon tar bort fler pusselbitar än man hinner placera dit. Bra träning i multi-tasking!

Fantastiska fantasi

0 Läs mer >>
Ja, idag kommer nog vår sista besökare. Micke bror anländer vid 10-tiden idag så då ska vi bege oss till flygplatsen för att hämta honom. Tur i oturen att Thomas lansering är skjuten på i tid till efter nyår!

Så nu hoppas jag få se muren i vinterskrud också. Då är det bara våren kvar så det får väl bli när man blir gammal och pigg. Efter den sista trippen har vi nog sett muren så det räcker. Jag vurmar dock för att vi får åka till Mutianyu igen. Det var där vi var med farmor och farfar när det var så dimmigt att vi inte såg något. Så den här gången hoppas jag att vi får se muren.

Igår när vi kom hem från lekrummet vid 14.30 ungefär så hade vår kära ayi väntat på barnen. Hon hade gått och köpt julklappar till barnen!


Noel fick en radiostyrd bil! Gissa om lyckan var stor. Han studsade upp och ner av glädje när han fick upp paketet.


Elin fick en sjungande tomte som går runt när den sjunger. Den kommer nog att reta gallfeber på oss vuxna men barnen gillar honom skarpt. Förutom när Elin kramar honom för hårt och får skägg i munnen...

Igår hade vi också besök. Men inte av den trevligare sorten.


Den här besökaren hade några fötter för mycket för att jag skulle uppskatta besöket! Jag hade bra koll på honom tills Thomas kom hem och fick göra sig av med honom.

Nu har vi börjat nedräkningen på två olika scheman med Noel. Ett för resan till Thailand och tomten och för hemfärden till Sverige. Tiden går fort när man har roligt!

Nytt besök på intåg

1 Läs mer >>
I flera dagar har vi nu haft fruktansvärd smog i luften. Det ser ut som en tjock dimma som lägger sig över staden och man ser inte så mycket. Vi har vanligtvis första parkett för att se alla plan som lyfter från Beijing Capitol International Airport men just nu så ser vi dem inte, vi bara hör dem.

Solen är vackert brandgul på himmelen men tyvärr får den den färgen av just föroreningarna. Jag som länge har sett den oranga härligt brinnande solen som något vackert och romantiskt får väl omvärdera mina värderingar. I söndags nådde vi bottenresultatet på amerikanska mätskalan (de har en annan än Beijing City, som bara mäter stora partiklar i luften medan den amerikanska även mäter de små som är farligare för lungorna). I måndags var det något bättre men fortfarande fruktansvärt. Det var till och med så att jag kunde känna det när man andades när vi gick ut.

För att ni ska kunna förstå så hittade jag två bilder på nätet som väl illustrerar hur det ser ut.


Här blir man miljömedveten om något. Vi måste alla dra vårt strå till stacken. Det kommer inte att kunna fortsätta så här om vi vill ha kvar vår vackra jord.

Peking hade ca 4 miljoner bilar vid början av 2010. Det registrerades ca 15000 nya fordon i veckan. I veckan! Staden har 70000 taxibilar. Privatpersoner får bara köra bil 6 dagar i veckan för att minska avgaserna och föroreningarna men för att undkomma detta så har de flesta skaffat sig två bilar. Då får man två olika dagar man inte för köra på, enkel lösning på sitt problem eller hur?

Till detta så kommer det i början av året kraftiga sandstormar från norr och väster. En av dessa släppte 50000 ton sand över stan innan den drog vidare mot Japan! Det är så hemskt att staden skapar konstgjorda regn för att förbättra läget under sandstormar och allt för mycket smog. De har gjort mycket men inte tillräckligt. Och ibland undrar man ju hur tillförlitliga fakta man får tag på när det är Kina som släpper dem. Det regleras mycket här av staten. De säger till exempel att det är 50 bilolyckor om året här. Visst? Och jag heter Kalle Anka!

Smoggen ligger tun...

4 Läs mer >>
Idag har jag rullat 125 köttbullar! Tycker det kan vara värt att sjunka ner i soffan och slappa lite. Vi har haft våra amerikanska vänner här på lite adventsfirande. De är väldigt intresserade av andra länder och seder och bruk där vilket är kul. Så idag hade vi köttbullar, gräddsås och kokt potatis. Riktigt hederlig svensk husmanskost. Sen blev det glögg och pepparkakor med grönmögelost. Efter en promenad och lekpaus på lekplatserna i vårt område så smakade det bra. Vi har ju fått riktigt kyligt här, snön ligger vit på marken även om tomten inte ännu är vaken! Nu fick väl jag till det!? Nåväl efter glöggen så tog vi efterrätten som blev äppelpaj med glass. Konstigt nog, eller varför förvånas när man är där man är, men vi kan inte hitta något vaniljglass här så i stället så bjöd vi på mangoglass. Nja, så där var det nog allt. Jag föredrar nog hederlig vaniljsås men man tager vad man haver när man är utomlands. Trevligt hade vi. De stannade i 5 timmar och barnen lekte trots att de inte pratar samma språk.

Vi har fått en väldigt aktiv tjej här hemma. Hon flyttar stolar för att nå det hon vill nå och så har hon kommit på att badrumspallen är väldigt enkel att bära runt på och att hon kommer upp och når lite bättre med den. Så nu vet man aldrig riktigt var man hittar henne eller hur det ser ut där hon har gått fram! Så här såg det ut en morgon när jag hade "släppt ut" henne i köket/vardagsrummet medan jag klädde på mig!


Det är ju alltid roligt att börja dagen med att städa, eller hur?

Men söt är hon. Och gillar allt sött också. Och här är det som är sött väldigt sött. Men det är ju hon också. Sen kanske jag är lite partisk, jag vet inte??

Nä gott folk nu blir det TV och te och en macka. Det är allt jag orkar med.... Trevlig söndag på er!

Köttbullar och glögg

3 Läs mer >>
För två dagar sedan så provade jag något nytt inom massageområdet. Cupping som det heter här eller koppning som jag tror att det kallas för i Sverige. Det härstammar ju från gammal kinesisk medicin så varför inte prova det när man är här? Det var intressant kan man minst sagt säga.

De tar fram en massa glaskoppar som de sticker in en tuss med eld på och sedan placerar de koppen på ryggen och när elden tar bort syret i koppen så skapas ett vakum som gör att huden dras upp och in i koppen. Det kändes mycket konstigt när de placerades på ryggen. Inte varmt som kanske kunde tänka sig utan snarare kallt. Sen ligger man där och väntar på att syret ska försvinna i ungefär 15 minuter och känner hur huden spänner mer och mer.

Så här ser man ut efteråt!


Vackert eller hur?

Vad det gör för nytta? Ja det ska främja blodgenomströmningen och lymfgenomströmningen. Om det ger något återstår väl att se. Men det var spännande. Jag la till 30 minuter rygg- och nackmassage och betalade 120 kronor. Prisvärt!

Måste passa på att visa hur det såg ut i morse när vi tittade ut.Just det första snön i Peking har kommit! Så i dag har vi varit ute och lekt i den lilla snön som var. Och kastat snöbollar. Elin skrattade förtjust och förundrat åt allt det blöta som fanns. Och jag insåg genast att vi måste shoppa igen. Blöta vantar, ingen mössa för mig och inga överdragsbyxor gör det lite kallt trots att temperaturen inte är så låg.

Cupping o lala