2 Läs mer >>
Även i Kina finns det Halloween. Undrar just om det inte är lika importerat hit som det är till Sverige. Men barnen har i alla fall kul! Och här i vårt lila skyddade område så hade de faktiskt gjort ett väldigt smart arrangemang. De bjöd först in till lite mat och då fick barnen en godispåse i tyg att samla sitt godis i och en lysande knapp att fästa på sina kläder. Sen var det så att man gick ut i området och letade efter hus som var dekorerade med Halloween saker i trädgården och där kunde man ringa på och busa eller få godis. Så de familjer som inte ville ha besökare hade inga halloween saker i trädgården. Smart tycker jag!

Vi fick i alla fall träffa lite blandat folk som bor i området. Man inser snabbt hur få man har träffat tidigare! Det var trevligt! Och barnen hade ofantligt roligt. Noel hade varit spänd hela dagen och frågat när det blir mörkt så han kan gå ut.


En spindelman och en liten isbjörnsunge eller katt unge. Välj själva....


Fint dekorerade hus fanns det i området.Nu har vi godis för flera månader. Frågan är bara hur det smakar?

Nu ska vi göra oss klara att hämta syskonen och farmor och farfar på flygplatsen!

Bus eller godis?

1 Läs mer >>
Det här var vad vi såg när vi vaknade i morse och drog bort gardinerna.Och bara för att ni ska se vad det är så tar jag med balkongräcket!

Just det vi såg absolut ingenting! Det var sån dimma att jag nästan trodde att någon rullat ner en gardin utanför fönstret...

Men sen riktade jag blicken nedåt och såg lite i alla fall.

Några bilar fanns kvar på parkeringen.

Jag säger bara: Happy Halloween! Passande väder för denna högtid (?)!

Får väl hoppas att dimman ligger kvar till i kväll då har de anordnat Halloweenfirande här i området. Så nu på morgonen ska vi ut och köpa dräkt till Noel. Elin får vi fixa något till i alla fall. Hon är lite liten fortfarande. Så håll ut imorgon får ni nya bilder på Halloween-firande barn.

Och vi får hoppas att ni har mindre dimma i Sverige, annars så kommer inte våra besökare iväg från Arlanda... Så vi håller alla tummar vi kan och sänder våra böner till vädergudarna.

Happy Halloween!

1 Läs mer >>
Idag har det varit tomt i lägenheten eftersom mormor och morfar har åkt hem till Sverige. Det är alldeles tyst när Elin sover och det känns konstigt att inte ha någon att prata med. Både för Noel och mig. Det har varit två underbara veckor med otroligt höstväder och värme i luften. Passande nog så har vädret försvunnit med våra besökare. Idag har det varit grått och trist och kallt i luften, ca 13-14 grader. När väl vädret ändras här så går det fort. Ena dagen sol coh 20 grader varmt och nästa grått, höst och 13... Så idag har det varit ytterkläder på för oss alla och mössa för Elin som har så lite hår. Lite krångligare när man ska till lekrummet, men det är väl bara att tacka sin lyckliga stjärna att det har hållit i sig så här länge.

Nu ska jag bjuda på några bilder från avskedet på flygplatsen innan jag går och gör kvällsfika till Noel. Han har arbetat hårt idag i sina "skolböcker". Vi fick så fina träningsböcker av mormor och morfar så nu tränas det siffror eller fiffror som Noel kallar det. Och engelska ord - Banana och Apple kan han. Noel tycker det är roligt eftersom man får klistermärken när man är duktig, guldstjärnor och i engelskaboken får han klistra in ett märke för det ord han kan!


Noel hjälper mormor med handbagaget!


Få se nu om allt är med?


Mormorpuss!


Morfar kram och puss!

Tomt i lägenheten

1 Läs mer >>
Idag vinkade vi av mormor och morfar som återvände till gamla kära Svedala efter 12 dagar i Kina. Noel har redan frågat var mormor och morfar är och när han får träffa dem igen. När kommer de hem? När åker vi till Sverige? Och så börjar han sakna sina kompisar på dagis. Jag vill leka Angry birds med Vincent konstaterade han idag.

Hösten har kommit till Peking. I söndags hade vi riktigt ruskväder med regna och blåst och kyliga. Men igår och idag har vi haft idel sol och ca 15 grader så det har varit riktigt härligt höstväder. Det kan man stå ut med! Vi får hoppas att det håller i sig till nästa besök som kommer på måndag.

När vi kom hem från flygplatsen idag stod det två madrasser utanför dörren. Vi hade frågat om komplexet här kunde hjälpa till med extrasängar när vi får 4 personer hit på måndag, farmor, farfar och Alex och Sally. Det kunde de inte. Ibland är det svårt med kineserna. Varför åker du inte och köper extrasängar på Ikea var deras svar. Just det, vad ska vi med dem när vi åker hem om 3 månader? Men då kom vi på att vi faktiskt har lämnat tillbaka två madrasser när Thomas flyttade in. Så dessa ordnade de fram, dock mot en bäravgift på 50 kronor! Så nu har vi två dubbelmadrasser stående här i lägenheten i väntan på Alex och Sally. Skönt att det ordnade sig. Vill verkligen inte köpa på oss onödiga saker som vi ska bli av med om 3 månader när vi styr kosan mot Sverige igen.

Kärt besök återvänder...

4 Läs mer >>
Det finns mycket mat att uppleva här i Kina av alla sorter. Vi tog en promenad på en avstickande gata till en av Pekings största shoppinggator och där hittade vi en blandad kompott av läckerheter och läskigheter. Bedöm själva!


En tvärgata till Wanfuyjing dajie.


Vad sägs om sjöstjärna, skorpion eller sjöhäst?


Läskigt nog så rörde sig dessa skorpioner fortfarande trots att de var satta på pinne. Det är nästan så att man kan bli vegetarian när man ser det. Inte bara för att de rörde på sig, även om det är tillräckligt otäckt.


Bläckfiskarmar någon?


Eller grisfötter?


Kanderade frukter ser betydligt godare ut!


Kastanjer inte så konstigt för oss.


Speciella nötkakor. Smakar inte så mycket, men ser läckra ut.


Skulle tro att detta är någon sorts tofu.


Vårrullar kanske?


Mums för mera frukt.


Något bläckfiskaktigt skulle jag tro.


Räkor?


Majskovar som är ångkokta är de galna i. Men vad det andra är vet jag inte.

Någon som är sugen på att komma och provsmaka det kinesiska gatuköket? Välkomna hit!

Kulinariska läckerhet...

1 Läs mer >>
Nu har vi sett de mest berömda sevärdheterna i Peking - Himmelens tempel och Förbjudna staden.  Och nog är det otroligt med alla dessa tempel. De är spektakulära, detaljrika och otroliga byggnadsverk, men har man sett många på kort tid så tar de bort lite av tjusningen från varandra. Tyvärr! Men ändå är det otroligt att se det.

Himmelens tempel byggdes 1420 för heliga riter. Här offrade man till himmelen och för att vörda sina förfäder varje år vid vintersolståndet. Man bad för goda skördar för den kommande säsongen. Kejsaren ledde det hela eftersom han ansågs vara himmelens son och var då representant för den himmelska aukoriteten på jorden. Här finns olika byggnader för att tillbe om goda skördar. En ekomur där man kan viska i ena ändan och höra det vid andra. Och byggnader där man klappar i händerna och då får 3 ekon i gensvar. Parken som omsluter byggnaderna är otroligt stor att vandra omkring i.


Vackra byggnader finns det mängder av.

Just parkerna i Peking är otroligt vackra! Det är som små oaser mitt en livlig storstad. De sköts bra och används ofta av befolkningen speciellt på helgerna. Man tar med sig pic nic och filtar och tält och stannar länge. Offentliga toaletter finns det också gott om i Peking. Dock inte toalettpapper, det får man ha med sig.


Vackra färder och snirkliga detaljer är vackra utsmyckningar på alla tempel.

Barnen är otroligt tåliga och hänger med på det mesta. Noel har börjat fråga lite när vi ska åka hem så han kan tävla.

I går var vi på Pekings kanske mest berömda sevärdhet, näst efter muren, nämligen den Förbjudna staden. Och det är sannerligen en stad. Mängder av små och stora byggnader överallt i området som omsluts av en stor mur. Förbjudna staden byggdes klart 1420 och var hem åt 24 kejsare under Ming- och Qingdynastierna. Muren omger 74 hektar mark med salar, palats, innergårdar och kejserliga trädgårdar. Antalet rum och kammare är ca 10000! Så det finns lite att se. Tyvärr kan man inte rikgtigt överblicka det på den lilla tid man har på sig med två små barn. Men åa andra sidan så ska man orka ta till sig allt också. Man skulle säkert rent teoretiskt kunna spendera en vecka här utan att ha sett och hört allt värt att veta. Vi tog en egen snabb guidning av denna godbit. Vi strosade igenom allt, kika in, tog kort och läste på tavlorna. Detta tog oss strax över 2 timmar.


Tyvärr var det otrligt dimmigt och disigt när vi var där.


Ytorna är enorma och det behövdes väl för att kunna samla folket när kejsaren talade.


Vi pratar om snickarkonst i Sverige. Här ser det helt annorlunda ut men ack så vackert. Jag förundras varje gång av färgerna och byggnadskonsten.

Vi hade tur som hade en sovande Elin i vagnen. Annars hade vi nog aldrig hunnit med att se så mycket. Vi hade parkerat vid en shoppinggata Wangfujing. Mycket fönstershopping blev det. Det var också mycket aktivitet på sidogatorna med matförsäljning och annat. Roligt att se!

Tempel, tempel, bara ...

0 Läs mer >>
I onsdags var det åter dags för en tripp till kinesiska muren. Det är lika fascinerande varje gång. Man åker i bilen och helt plötsligt så är bergen bara där och lika plötsligt så dyker muren upp. Väl där så tog vi linbanan upp till toppen där man börjar vandringen. Vi började med en medhavd lunch på ägg, mackor, yoghurt och pannkakor. Mums!


Lite kyligare den här gången, eller skönare om man så vill. Inga 35 grader här inte, snarare 19. Precis lagom!

Efter lunchen påbörjade vi vandringen upp. Det är en jobbig stegring med en blandning av trappsteg i olika höjd och en brant rutschkana. Vi tog oss upp och Noel var först den här gången också! Med morfar i släptåg. Undrar just vem som kommer först upp nästa gång, Noel, Alex, Sally eller farmor eller farfar? När vi hade vandrat upp dit man ska gå så gick vi en bit åt andra hållet. Det hållet man går om man ska gå ner hela vägen till parkeringen. Det var roligt att se en annan del av muren och med lite färre människor. Mycket bättre ställen att ta kort på!


Härlig dag på muren!


En böljande mur att klättra på.

Efteråt så åkte vi linbanan ner igen. Det är tillräckligt att gå ändå. Och så får man ju se bergen i höstskrud! Det var roligt. En helt annan upplevelse. Det blir en heldag hur man än vänder och vrider på det. Och det kändes skönt att inte komma hem för sent.

Fantastiskt att se både mormor och morfar gå hela vägen upp! En bedrift.


Vackra vyer från linbanan.


Muren i höstskrud

2 Läs mer >>
Nu har vi varit runt på en hel del olika sevärdheter. Det finns mycket att se i Peking och vi måste hinna med lite medan mamma och pappa är här på besök. Söndagen försvann på grund av sjukdom som sagt men på måndagen var vi fit for fight igen. Då begav vi oss av till Sommarpalatset. Taxichauffören körde oss dock till fel sommarpalats så vi hamnade i palatsets trädgårdar istället för själva palatsområdet. Det tog oss ett bra tag innan vi fattade att vi var på fel ställe. Men det var fint även om det inte var helt klart. Vi hann dock fika lite i solskenet och ta en härlig båtfärd på den grävda sjön!


Fikadags i palatsträdgården. Härlig dag!

Det fanns otroligt mycket blommor överallt. Även om de satt i krukor. Vi förundras ständigt över alla blomsterarragemang som Peking har. Det är längs vägarna till och med.


Gissa hur många kineser som passade på att ta kort på barnen?

När vi väl lurade ut att vi kommit fel så tog vi en ny taxi och åkte till det "riktiga" sommarpalatset. Och direkt när vi kom u tanför så konstaterade vi att vi borde ha fattat att vi var på fel ställe tidigare. Men, men vi fick ju se lite mer. Sommarpalatset kryllade av människor och turistgrupper. Det går inte att gå runt överallt. Speciellt med två barn. Palatset är inte ett, vad vi menar, palats utan mer en mängd olika byggnader utspridda.


Vackert så det förslår!

Vi vandrade runt lite och slutade med att titta på marmorbåten.


Igår tog vi oss ner till området runt Lamatemplet och Kunfuciustemplet. Vi gick in i Lamatemplet och det var otroligt vackert. Vi hade tur som fick både se och höra munkarna innan de gick in i templet för att be. Det fick mig att tänka på boken Eat, Love, pray. Undrar just hur det skulle kännas att besöka och bo i buddisttempel? Det är nog lugnt och fridfullt men jag skulle nog bli väldigt fnittrig av allt mummel och att sitta tyst så länge.


Det är nog betydligt fler som skulle behöva lite tid för reflektioner och bön i allmänhet.


Det var en tapper kille som hängde med. Han gick mycket och var så duktig!

Efter lamatemplet så promenderade vi ner mot klock- och trumtornen. Vi trodde inte att det skulle vara så mångt. Alla vi frågade sa att det tar 10-15 minuter, hur många 10-15 minuter vi än hade gått så till sist antog vi att om vi tog taxi så skulle vi väl vara framme. Och mycket riktigt precis när vi dividerade huruvida vi skulle ta en taxi sista biten eller inte så såg vi trumtornet. Men man ska nog lära sig en läxa, lite aldrig på en kines som säger att det tar 10 15 minuter!


Bakom trumtornet så hittade jag på denna reklam för Man's underwear. Om det nu är en affär eller inte återstår att se...

Vi gick aldrig upp i tornet utan lyssnade till trummorna och gick sen ner till sjön som ligger bakom tornet. Där öppnade det upp sig ett jättemysigt område mitt i Peking. Lugnt och skönt men ändå fullt med liv och rörelse. Det var fullt med kaféer och barer och folk som strosade. Ett och annat brudpar såg vi också.


Underbar dag för att strosa runt i dessa kvarter!Efter tisdagen så var det två trötta barn kan jag säga! De somnade vid sidan av varandra till pappas sagoläsning!

Lite smått och gott

2 Läs mer >>
Igår åkte vi till underbara Beihai parken. Pekings parker är som små oaser i stadens myller av människor och bilar. Det är underbart att komma bort i från all hets runt omkring och få njuta av grönska och vackra byggnader. Det är i och för sig mycket folk i parkerna också på helgerna men det är fortfarande ett lugn som kännetecknar parkerna.

Vi hann inte mer än in genom parken förrän vi skulle ta en bild vid underbara blomsterplaneringar. Vi vände oss om och skulle kalla på Noel när vi upptäckte att han var borta. Puts väck. På en sekund var det hänt. Det var många tankar som hann komma innan vi hittade honom. Var är han? Har någon tagit honom? Men pappa Thomas fann honom välbehållen men dock gråtande lite längre fram. Han hade fortsatt gå när vi stannade och ingen av oss hade upptäckte att han fortsatte och han hade inte sett att vi stannat. Allt väl till slut i alla fall. Men vi höll allt ett extra öga på honom efter det.Beihai var lika vacker som förra gången. Inte så mycket folk nu när hösten börjar komma. Efter Beihai åkte vi till Sanlitun och strosade lite. Fikade och så shoppade vi lite kläder till barnen. De växer så det knakar och vi behövde fylla på lite med basvaror plus en jacka till Elin. Sen blev det hemfärd och matlagning innan kvällen infann sig.

På söndagen stod Sommarpalatset schemat. Men som sagt, det blir sällan som man tänkt sig. Jag vaknade av att Thomas ropade utifrån tvrummet. Noel hade kräkts. Så det blev till att ändra planerna och vi blev hemma på förmiddagen. Vi lagade lunch och tog det lugnt. Noel var dåligt hela förmiddagen. Sen tog jag mamma och pappa och Elin med mig och åkte ner till Himmelska fridens torg. Det var inte så mycket folk där heller. Men man slås ju ändå av kommunismens anda när man kommer ner. Vakter, säkerhetskontroller, monument till folket och så Mao.Efter en vandring över torget så vandrade vi uppåt Qianmen daje och hutongerna. Sen blev det hemfärd. Vi hittade snabbt en taxi tack och lov för klockan hade börjat bli fram emot 17,30 och det blev kyligare och vi hade en Elin som började sjunga sin tröttsång. Så vi blev glada att vi slapp tunnelbanan.Väl hemkomna så var Noel glad och pigg. Han hade sovit 1 timma och 45 minuter. Det var en helt annan kille som mötte oss. Färdig att tävla med morfar. Nu ska vi slappa i soffan lite med te och en smörgås.

Det blir sällan som m...

4 Läs mer >>
Äntligen kom så äntligen mormor och morfar. Som Noel och Elin har väntat. Noel har frågat och kryssat och frågat igen när de kommer och igår var äntligen dagen kommen.

Vi åkte och hämtade dem på flygplatsen laddade med Välkomstskylten. När vi kom såg vi att flyget hade landat tidigt så vi blev lite rädda att vi missat dem. Men efter en lång väntan såg vi dem äntligen komma ut. Oförskämt pigga såg de ut. Och glada! Sen bar det av hemåt för lite vila och lunch. Och sen var vi hemma och utforskade området vi bor i. Lekplatser, lekrum och clubhuset. Sen blev det en tidig kväll för resenärerna, klockan 20.

Idag har vi varit på Beijing Zoo på eftermiddagen. Väldigt mycket mindre folk än vid vårt tidigare besök där. Och mycket kallare. Men vi gick där i 3 timmar och tittade på alla djuren och nu ska vi laga lite mat och ta en tidig kväll så vi är laddade för morgondagens eskapader.


Här ritas det en välkomstskylt till mormor och morfar. Lite hjälp av mamma har de fått...


Del av välkomstkommittén.


Mormor och morfar kommer!Välkomna mormor och m...

3 Läs mer >>
Just nu stökar vi för att göra oss klara för vårt första Sverigebesök. Barnen är väldigt exalterade över detta eftersom det är mormor och morfar som kommer. Noel har frågat i ungefär 1 månads tid nu när mormor och morfar kommer så till sist gjorde vi ett schema med dagarna som han får kryssa en dag i taget så han ser att det närmar sig. Det har varit så spännande och en viktig händelse varje dag då det ska kryssas!

Idag har barnen med lite hjälp av mamma gjort en skylt som de ska få hålla upp när vi hämtar mormor och morfar på flygplatsen. Det har målats hjärtan hej vilt här idag. Lillasyster har mest ätit kritorna så till sist fick vi lägga undand dem. Man kan ju faktiskt undra om hon får tillräckligt med mat?!? Och jag som har haft såna bekymmer med hennes matvägran.... Ja se de små liven.

Nu har jag gjort en fläskfilégryta så vi har lunchen klar. Känns skönt att vara lite förberedd. Lite besvärligt är det här med allt på kinesiska och en mamma som har gluten. Men för att vara på den säkra sidan så har jag använt buljong som är från Australien så det faktiskt går att läsa ingredienserna. Ibland får man göra det lätt för sig. Jag var ju i affären för 2 månader sen ungefär och skulle köpa buljong och kom hem med något som jag inte visste riktigt vad det var. Såg ut som buljong. Thomas tyckte jag var modig! Alltid något. Men det blev faktiskt gott med den men den vågar jag inte använda till morgondagens mat.

Idag har jag avverkat 4,6 km joggning och så lite styrkeövningar på det!!! Känner mig så stolt. 4,6 km - kan knappt fatta det själv! Det har jag nog aldrig gjort... Men som jag äter så stannar kilon kvar trots allt. De är svåra att bli av med. Men kanske något kilo här och något kilo där försvinner. Jag har i alla fall fått köpa nya byxor. Tröttnade när de andra gick att dra av utan att knäppa upp. Och med barn som man kryper efter så kan ni ju tänka er hur många gånger jag drog upp byxorna under en dag!!

Nu ska jag googla dirt markets här i Beijing så må väl alla bloggläsare!

Sverigebesök

1 Läs mer >>
Vi har en ny favorit här i Peking. Det är Pamelon, en jättestor apelsinliknande frukt. Urgod! Smakar lite som en blandning mellan apelsin och grapefrukt. Den är näst intill beroendeframkallande. Vilket i och för sig är bra. För tidigare hade vi en glass som beroende, nu lite mer nyttigt.


Pamelo, en stor päronformad apelsin-grapefruktsmakande frukt


Urgod, men tidskrävande frukt att skala innan man kan äta den.

Vår nya favorit