1 Läs mer >>
Ja, multi-tasking blir temat för dagens inlägg. Ett barn hemma och är förkylt, snorar och hostar. Ett som hade ont i örat igår men absolut skulle gå till skolan idag. Det var "Pizza day" då de skulle göra pizza för att fira 100 dagar i skolan! Men sen ringde läraren och sa att han var lite ynklig idag. Tårar kom i ögonen och han vill åka hem. Så Thomas tog taxi till skolan för att hämta upp honom och nu inväntar jag deras hemkomst.
 
Lunchen är avklarad mellan arbetspass, arbetsjiror och snytningar av näsan och leverans av dryck. Så när Noel och Thomas dyker upp blir det väl ett besök hos doktorn. Vill inte lämna Noel med känningar i öronen med tanke på hans histora.... 7 öroninflammationer på 7 månader som barn, kanske har satt sina spår. Jag hoppas verkligen att det inte är något.
 
Och eftersom jag multi-taskar idag så kan jag ju lika gärna göra ett blogginlägg också. Försöker samtidigt hinna sticka ut näsan i solen.
 
Hoppsan, fick springa iväg till sjukhuset. Mycket riktigt var det en öroninflammation på lill-Gubben. Det blev penicillin igen. Nu var det länge sen men skönt att ha det avklarat innan vi ska till London. Nu ska vi fika med lite glass efter första dosen har inmundigats.

Multi-tasking

0 Läs mer >>
eÅh så skönt! Smaka på ordet - helg, H E L G! Det ska bli så skönt, att göra vad man vill, umgås, laga mat och bara glida runt. Få spela spel med barnen och gå till lekplatsen, se en film tillsammans och mysa med lite lördagsgodis! Det är sån välförtjänt vila när man kommer till helgen.
 
Den här helgen har vi dessutom besök av underbara Sophie. Hon har nyss börjat jobba hos oss och har varit nere hela veckan på upplärning och träning. Fullmatad med information och nya kunskaper ska hon åka hem och stötta mig på jobbet. Hon är efterlängtad.... Men först ska vi njuta av att få behålla henne här under helgen. Hon har testsovit vårt gästrum så nu gott folk är det invigt och står klart för nya besökare!
 
Noel är på fotbollsträningen och vill absolut ha Sophie med sig. Så idag är både Thomas och jag dissade.... De börjar bli stora barnen, trots att de fortfarande är mina små bäbisar.... Men nu märker man tydligt att de är mer självständig och vill ha eget ansvar. Följa med och handla - nä tack! Vi är hemma. Jag kan gå till fotbollen själv, ni behöver inte följa med. Så svårt det är att låta dem växa och ta ansvar, de är ju och förblir mina småttingar. Men vill bara skydda och omhulda dem så mycket och länge man kan. Men samtidigt så måste de får växa och det gör de bäst med ansvar och frihet (inom rimliga gränser!).
 
Noel har varit lite stinglig i veckan. Det fick sin förklaring igår och var mycket riktigt precis vad vi trodde. Han längtar hem till Sverige, till huset, till skolan och till alla kompisar. Han fick prata av sig och gråta en skvätt så var det bra. Lätta på trycket är bra! Man ska bara få dem att vilja göra det själva utan att vi pushar dem eller tvingar dem. Idag är han gladare igen. Kommer nog vara lite upp och ner, men det får vi ta.
 
Båda barnen längtar tills mormor och morfar kommer ner. Och nu är det bara en vecka kvar. Så skönt det ska bli att få lite tid med dem igen! Vi som haft så regelbunden och mycket kontakt känner ju av skillnaden. När den dagliga kontakten bryts. Vi hoppas bara att vädret blir stabilt och fint! Just nu ligger temperaturen runt 15 grader. Lite regn och lite sol. Men utsikten från vårt lägenhet är densamma oavsett väder och vind. Den tror jag nog båda kommer njuta av! Vi är fortfarande förundrade och njuter i fulla drag varje morgon när solen går upp. Jag blir fortarande helt fascinerad av soluppgången.
 
Nu ska jag krypa upp på min yogamatta och fixa till ryggen och mjuka upp musklerna lite innan dagen tar fart!
 

En helt vanlig helg

1 Läs mer >>
Jaha då sitter man här ensam och ser morgonen gry. Thomas höll på och fixa med mina (ja, plural en svensk och en maltesisk) telefoner igår kväll så jag skulle förlita mig på hans väckarklocka. Och det gick ju som det gick... Den ringde, jag gick upp och gjorde mig i ordning och så säger han nerbäddad och varm - citat "ska du gå på en morgonpromenad?". Nej, det hade jag ju inte planerat.... Klockan var 6!! Men det var lögn att försöka somna om. Det surrade som ett helt getingbo i huvudet av både jobb och privata saker.
 
Så nu sitter jag här vid köksbänken i min stillhet och väntar på att resten av famijen ska vakna till för en ny dag. Ganska skönt ändå.
 
Vi hade en helg med riktigt busväder - eller kanske rent av vinterväder på Malta. Regn, åska och ett förfärligt ilsket hav. Men jag är fascinerad av naturens krafter och finner en stillhet i att iakta det, speciellt från håll. Vågorna slog upp mot land som de försökte krassa varje ben eller sten som låg i vägen. Och sen kommer måndag morgon och havet är åter lugnt och stilla. Som om det alltid hade viskat sina hemligheter och inte rutit och skrikigt ut all sin frustration som det gjorde i helgen.
 
Svårt att fånga på bild men underbara mäktiga krafter när man kan betrakta det inifrån hemmets varma vrå.
 
Nu har familjen vaknat och vi ska sätta fart på ännu en dag. Lunchlådor ska packas, väskor gås igenom och kläder planeras. God morgon världen!
 
 

En stilla morgon

0 Läs mer >>
Idag drog regnet in över ön. Alla har sagt att jösses, vintern är sååå kall och regnig och blåsig. Men jag tycker faktiskt inte det var så hemskt. Nu var vi inte ute jättemycket men det är hyfsat varmt och helt okej faktiskt! Och även inomhus är det okej, inte alls så kallt och fuktigt som många säger. Det är klart att det skiljer beroende på var man bor men här är det faktiskt riktigt bra!

Vi tog oss upp till en svensk affär som finns mitt i Slimea. Där hittade vi kaviar till Noels stora förtjusning. Även en bit falukorv följde med hem. Bra som alternativ i mattermosen. Sen plockade vi upp Peter och begav oss hemåt. Thomas tog barnen i en taxi och jag och Peter gick hemåt förbi Scotts supermarket. Lite småpyssel som följde med hem. Så är det ju när man inte har bil.... Det blir en tur till affären var och varannan dag. Men det funkar.

Nu börjar solen bryta igenom molnen igen. Jag ska hämta barnen som är hos kompisar i området och lekar. Thomas och Peter är ute och springer och vid 17 kommer Johan, Hanna och deras 3 barn hem till oss. Lite förmingel och sen ut och äta vid 19 hela gänget. Känns fantastiskt att ha hittat ett socialt umgänge som passar oss alla! Både stora och små!

Noel hade sitt första prov någonsin i går. Rättstavning på engelska!! Och han fick alla rätt - mäkta stolt och glad kille som kom hem. Det är så roligt att se dem blomstra här. Kommer nog hända mycket under det här halvåret. Skolan här håller en helt annan nivå än den hemma i Sverige. Och det här är nog inte första exemplet på det.

Nä nu ska jag samla ihop mig och förbereda mig inför barnens antågande. Har städat placet idag vilket känns i axlar och rygg. Dags att plocka fram yogamattan igen för lite övningar! I morgon kommer min alldeles egna yogafröken för veckan som kommer. Ska bli spännande!

Regnet kom

0 Läs mer >>
I måndags var alldeles första dagen för båda barnen i skolan här på Malta. Det har varit mycket pirr i magen inför skolstarten men också stor förväntan.

Elin studsade fram i måndags så förväntansfull var hon! Det var helt underbart att se. Hon har en svensk kille i sin klass vilket är skönt. Det finns inga andra svenska barn som kan hjälpa dem att tolka så de får helt enkelt försöka klara sig själva och förstå. Lilla gumman hon är ju bara 5 år....

Noel är stor och duktig. Han är lugn och försöker att inte visa all nervositet han har inom sig. Noel visste att han skulle ha en svensk kille som han träffat hastigt vid besöket, så han kände sig hyfsat lugn. Nu visade det sig att det finns ytterligare en svensk i klassen, så Noel får hjälp med översättning.

Men jösses, båda barnen har gått upp en årskurs eftersom alla börjar skolan 1 år tidigare här. Och gissa om det är skillnad!!? Det kan ni ge er på. Det är läxor, prov, utflykter, arbeten, böcker att läsa och gympa minst 2 gånger i veckan.... I Noels klass är nivån hög både inom matte och annat. Här har man börjat med både multiplikation och division och man diskuterar kretslopp med alla svåra ord som hör till. På fredag har han sitt första prov - rättstavning!!

Jag är glad att de får den här möjligheten. Båda kommer växa otroligt mycket. Noel vill börja fotboll här nere och vi kommer ta med honom i helgen så han får prova. Elin ville i ett första läge gå i balettskola men idag när hon skulle iväg så orkade hon inte och hoppade av. Det tror jag var smart. Det är för mycket i skolan för att hon ska orka ytterligare 2 lektioner i veckan på engelska.

Vad gäller vädret har det varit helt fantastiskt hittills! Har legat mellan 15-20 grader varje dag. Men nästa vecka så går temperaturen ner till 13 med regn och blåst. Får väl se vad det innebär och hur länge det håller i sig. Jag hoppas att det blåser bort snabbt - börjar bli van vid solen!!

Jag har fortsatt min yogaresa och håller i att köra ett pass varje kväll. Så skönt, känns som jag börjar få en ny kropp utan smärta. Jippie!

Nu ska jag ta mig en grillad macka och slappa lite framför dumburken. Hade svårt att sova igår. Thomas var iväg med jobbet och Noel gnydde. Var väl många intryck att smälta efter 2 dagar i ny skola, i nytt land och i ny årskurs. Så imponerad av båda barnen! Mina så stjärnor!!

Första dagarna i skol...

0 Läs mer >>
Vi börjar få en härlig rutin här på morgonen. Vaknar, äter frukost, barnen slappar och jag yogar. Undrar just hur rutinen förändras nästa vecka då det är dags för skola och en helt ny vardag? Tror varken barnen eller vi förstår vad som kommer hända. Men det ger sig nog.
 
Det är en underbar stund och jag njutar mer och mer för varje dag. Den där korta eller lite längre stunden på yogamattan är som en liten bit av himmelriket. Jag börjar bli fast.... Yinyoga - balsam för själen och underverk för kroppen och bindväven. Kanske kommer bli ordning på det här skrothögen man skaffat sig trots allt! Och utsikten från yogamattan är ju värt allt bara den....
 
I går var vi runt banken och skulle öppna bankkonto. Kan väl inte vara så svårt?? Men ack så vi bedrog oss. Börjar förstå mañana filosofin här i medelhavet. Det går inte fort att skaffa saker här. För att få maltesiskt id-kort som man behöver till bussar och annat, måste man ha personnummer och för att få det måste man ha anställningskontraktet och för att få det måste man ha x och för att få bankkonto måste du ha allt! Grattis och om du inte har maltesiskt id-kort än funkar passet men då måste du ha en arbetsreferens plus kopia på pass och en kopia på en räkning som stärker din adress eller din adress på ett bankutdrag. Ja, jösses.... Men det är bara att vänja sig vid detta! För att få id-kortet måste man åka in personligen till Valetta och ansöka om det. Lite krångligare än hemma. Eller så är vi bara vana för att vi föds in i allt och redan finns. Kanske är det samma visa för alla immigranter som just nu kommer till Sverige? Stackars dem i så fall, inte bara har de flytt krig och elände men ska kanske också behöva krångla med en massa papper?
 
Nåväl, vi är i alla fall ett steg på vägen! Och vi fick lite härliga bilder och en skön promenad längs havet! Det är ju aldrig lång till vattnet här på ön. För mig som annars bor mitt i Sverige utan vatten runt omkring är detta underbart och jag njuter varje dag jag tittar ut genom förnstret!
 
Det här är taget från en bro som går ut till en trappa från vårt komplex ner till strandpromenaden. Så härlig att stå här och uppleva allt.
 
Poolhäng och bra restaurang på hotell Fortina är granne med trappan där vi går upp till oss. Och fortsätter man 10 minuter längre bort ligger kontoret.
 
Så härligt att se båtarna glida förbi och solen glittra i havet!
 
Idag lördag ska hela företaget hem till chefen och hans familj! Ska bli trevligt att se hur de bor. Huset de hyrt ligger granne med skolan och deras yngsta är jämnårig med Elin. De fann varandra i måndags när vi åt middag tillsammans. Känns skönt att de har varandra när skolan börjar på måndag!
 
 

Härliga fredag

0 Läs mer >>
Idag har mörkret lägrat sig över ön. Regnet drog in efter lunch och det blev en markant skillnad i ljus och temperatur. Ändå är det tillräckligt varmt för att klara sig med en tunn jacka. Återstår väl att se hur mycket kallare det blir.

Vi tog en lite promenad och köpte färska jordgubbar, en burk grekisk yoghurt, pekannötter och honung. Sen gick vi hem och gjorde ett fantastiskt mellis!! Dyra gubbar men man får unna sig emellanåt!

Idag längtar jag efter mina värmeljus och några stearinljus också.... Sånt är dyrt här och svårt att få tag på. Så nästa person som kommer till Malta ska få äran att ta med sig lite....

Något annat vi glömt att packa är decilitermått. Och Noels fotbollsskor kunde varit bra att få med.

Idag har vi träffat en svenska som bor i vårt område. Hon skulle skicka massa länkar till saker som är bra att känna till och ha här. Vart man köper frukt och grönt. Vart man går för att köpa sitt kött. Vilka affärer som levererar hem. Vilken kiropraktor man ska använda och vart man tränar!

Livet kommer snabbt bli enklare med lite information från de som bott här länge!

Mörker

0 Läs mer >>
Efter att ha lämnat ett hyfsat städat kaos efter sig och satt sig på tåget upp till Stockholm började man så sakteliga slappna av. Skulle jag glömt något är det för sent att upptäcka det nu. Och efter mycket släpande av 7 väskor där barnen gjorde en fantastisk insats och borde belönas med tapperhetsmedalj lyckades vi faktiskt ta oss från Centralstationen till Arlanda Express på 1 vända!! Jippie!
 
Väl ute på Arlanda checkade vi in och åt lite middag där jag tyvärr fick halsbrännan från helvetet på grund av tzasikin som serverades till.... Var länge sen och inte särskilt bra tajmat eftersom vi skulle upp vid 05 och jag typ satt upp halva natten tills Thomas förbarmade sig och letade upp en omaprezol som hjälpte.
 
Off, off we fly och vad skönt det kändes att lämna detta bakom sig!!!
 
Snö och kyla no more, säger jag bara! Eller tror jag i alla fall. Eller hoppas, för de som bor här säger att februari är värsta månaden.... Jag håller tummarna för att detta är ett bra år!
 
Vi fick en underbar soluppgång under flighten innan vi närmade oss sydligare bräddgrader.
 
Var så otroligt läckert att flyga under soluppgången. Har ju gjort det så många gånger men den här gången kändes det som man hade ett hav av moln under sig och ett tak ovanför sig med alla dimmoln som låg på hög höjd. Fantastiskt sagolikt och då menar jag sagolikt som i en saga och inte fantastiskt även om det var det med.
 
 
Och nog känns det speciellt när man närmar sig och flyger över sandstränder. Då börjar man känna att äventyret närmar sig! Verkligen närmar sig! Och det som i början kändes lite jobbigt och hastigt påkommet kändes helt plötsligt bra. Nästan lite för bra.
 
 
Lite reklam får allt leta sig in i denna blogg via mig själv. Tycker att bilden är så läcker. Det var i den här bilden som mina tankar och planer och drömmar om de närmaste 7 månaderna satte fart. Båda barnen satt hos Thomas och jag hade mig själv och mina tankar för just mig själv, vilket inte tillhör vanligeheterna.
 
Sen började vi så sakteliga skymta Malta från flygplansfönstret. Det är en väldigt speciell ö. En mix mellan gammal brittiskt koloni och ett å andra sidan väldigt medelhavsaktigt land. Kargt och klippigt och hårt å ena sidan och väldigt ljust, soligt och ljummet å andra sidan. Hetsigt italienskt men ändå väldigt laid back.
 
 
En mix av mycket. Med influenser som fägat landet genom årens lopp. Precis som alla svenskar nu gör. Undrar just hur nationer kommer se ut om 100 år med tanke på alla som reser, jobbar och flyttar runt i världen. Kommer vi bli än mer patrikotiska eller kommer gränserna suddas ut och vi blir mer internationella överallt - en världsnation?
 
Nåväl, inflygningen gick bra, vi hittade vår transport till lägenheten och han levererade nyckelkort (ja här har man nyckelkort, inga nycklar till lägenheterna!) och vi var snart på väg mot vårt nya boende. Med två trötta barn som vaknat eller rättare sagt blivit uppdragna väldigt tidigt. Och två föräldrar som väl var nästan lika trötta. Efter lite letande hittade vi till sist byggnaden och kom upp och knappade in kod och viftade glatt med kortet. Men icke sa Nicke. Inte ville Sesam öppna sig här inte.... Vi försökte likt galningar på alla möljliga sätt få upp dörren. Vi ringde mäklarassistenten som inte behagade visa sig (ja, jag var rätt irriterad, min man något mer snäll och ursäktande) som ringde security. Men inte då. Så slutligen ringde vi ägaren som sa att koden vi fått var fel!!! Ha, där kunde vi stått till dödagar....
 
Men slutet gott allting gott, eller?? Nädå, det skulle vara städat men det var städat enligt maltesiskt mått mätt. Inte mitt mått mätt. Så det vara bara att slänga sig in i städskrubben och ta fram vad som fanns. Ingen dammsugare så det blev till att sopa och moppa golven, skura av bänkar och dörrhandtag så man vet att det är gjort. Och slutligen när vi kunde titta ut över solnedgången som sakta letade sig in över Valetta så kändes det som små problem. Welcome to the beautiful island of Malta!
 
 
 
 
 
 

Nu är vi här!

0 Läs mer >>
Efter ett jättetrevlig nyårsfirande med underbar mat (som alltid) hos underbara vänner känns det aningen konstigt att kliva upp så här dagen efter och börja packa. Och, ja, jag håller med er alla som nu tänker: "Herregud! har de inte börjat tidigare??" Det skulle vi självklart ha kunnat göra, men hela december liksom förflöt i en rasande fart. Och då hade jag ändå dragit ner mycket på julpynt, julmat och annat som brukar fixas med.
 
Föreslog för barnen att vi inte skulle ha en riktig gran i år men fick ett rungande nej och ett försynt "då luktar det ju inte jul ju" till svar. Så in med granen och nu har vi då redan haft julgransplundring! Lådorna med julpynt blandas med stryktvätt, blommor som ska vidare till mamma och våra väskor som ska fyllas. Plus då alla frågor som trängs i huvudet:
Vad har jag glömt?
Vad behöver jag ha med?
Hur kallt blir det på Malta?
Vad ska jag lägga skolmaten i till barnen i?
Vad ska jag laga för skolmat som funkar att äta kall? Och hur ska mina barn överleva på kalla rester som knappt äter något i vanliga fall?
Hur får jag med alla böcker jag vill läsa nu när jag inte har några TV serier att följa?
Hur får jag med min yogamatta? Och yogaboken?
 
Jag lär väl få se när kvällen kommit och man sjunker ner i soffan som vanligt (hmm, undrar just om jag har tid till det???) med en kopp te om allt är klart? Vad vi fick lämna hemma till besökare att ta med?
 
Nåväl nu ska jag grabba havregryn och mannagryn som också ska ner i väskan och gå och hjälpa till!
 
Men vi ser med spänning fram emot vårt nya äventyr!!
 
Gott nytt år alla nära och kära!

Gott nytt år!