Turbulunt nytt år...

Man måste ju konstatera att året har börjat väldigt turbuluent. Först med den sedan länge avsvalnade vulkanen Taal som började hosta aska stora över delar av Tagaytay-området. Skrämmande tankar infann sig självklart och även rädslan för ett nytt utbrott. Det blev 2 veckor av att konstant följa utvecklingen från Philippine Institute of Volcanology and Seismonology. Ansiktsmasker av typen sjukhuspersonal använder tog slut inom logget av timmar - även i Manila.
 
Så i söndags nedgraderade man risken för ett nytt utbrott från 4 till 3. Phu tänkte vi och såg fram emot vår kommande resan till Taiwan under barnens lov i februari. Lite anade vi då när vi bokade klart hotell och hyrbilen att vi så här 3 dagar senare skulle avboka allt på grund av ett viralt ubrott i Kina!
 
Så precis när allt lugnat ner sig så kommer nästa chockartade uppvaknande. Ansiktsmasker är på nytt åtrovärda på säljsajter och istället för att föja utvecklingen av en vulkan följer vi nu utvecklingen av coronavirusets spridning i Asien.
 
Taiwan finns kvar och förhoppningsvis kommer vi dit även om det inte blir nu. Säkerheten går inte att kompromissa med. Jag har varit tämligen lugn själv men risken är onödig. Dock känns verkligheten onekligen surrealistisk när man läser information från skolor, riktlinjer för om man blir sjuk i influensasymptom och för de som rest till länder där man har konstaterade fall etc.
 
Thomas klev på planet till London igår kväll med ansiktsmask, desinficerande våtservetter, handsprit och vaselin att smörja näsborrarna med (detta ska tydligen hjälpa till att undvika att få in bakterier via näsan). Alla tämligen nya tillägg i resepackningen. Dessutom har vi också fått reda på att om UK får ett konstaterat fall under tiden han är i landet så sätts han i karantän hemma under 14 dagar och det krävs läkarintyg på att han är frisk innan han får gå tillbaka till kontoret.
 
Detta var inte den vardag jag signade upp för när vi åkte på vårt expatäventyr. Men livet går vidare, vi måste göra det bästa av situationen och vara street smart. Viktigast av allt just nu är kanske det sistanämnda, att vara streeet smart och undvika att bidra till paniken runt sjukdomen. Åtminstone i det här läget i Filippinerna.
 

Kommentera här: